Hlavní obsah

Pardubice vypsaly nabídku na akcie HC Dynamo

Praha

V prvním lednovém týdnu budou moci zájemci o koupi většího podílu akcií extraligového hokejového klubu HC Dynamo podávat městu Pardubice své nabídky. Podle primátora Martina Charváta (ANO) by jich mohlo být až pět.

Foto: David Taneček, ČTK

Hokejisté Pardubic se radují z branky (ilustrační foto)

Článek

"Během dvou let, kdy jednáme o podobě prodeje hokejového klubu, jsem mluvil s pěti zájemci. Všechny je oslovím. Uvidíme, kdo všechno se v prvním lednovém týdnu přihlásí," řekl ČTK Charvát.

Nabídky mohou zájemci podávat do poledne 3. ledna. Každý z nich pak obdrží výzvu k soutěžnímu dialogu, který se bude konat v následujícím týdnu 7. až 9. ledna. Množství akcií město nespecifikovalo, uvedlo, že nabízí významný podíl.

Foto: Vít Černý, ČTK

Zleva Patrik Poulíček z Pardubic a Jiří Kurka a brankář Gašper Krošelj z Mladé Boleslavi.

Nabídky a setkání se zájemci bude mít na starosti městská komise. Poprvé do ní město přizve i zástupce fanklubu. "Chceme předejít kritice, že si město všechno dělá jen podle sebe. Fanoušci budou mít v komisi někoho svého," řekl Charvát.

Základní kapitál vzroste

Do konce roku by po zvýšení základního kapitálu o 31 milionů korun a odkoupení minoritního podílu podnikatele Jaroslava Šudy mělo město vlastnit 96,2 procenta akcií. Bývalí hokejisté Petr Čáslava a Dušan Salfický budou mít shodně 1,78 procenta, zapsaný spolek HC Pardubice 0,24 procenta. Základní kapitál hokejového klubu vzroste na 54,7 milionu korun.

Foto: Vít Černý, ČTK

Ondřej Dlapa (vpravo) z Mladé Boleslavi a Robert Kousal z Pardubic.

Zvýšením základního kapitálu město kapitalizuje své půjčky, které během let klubu poskytlo. HC je již nemusí městu vracet. Na prosincovém jednání město slíbilo klubu půjčku 15 milionů korun, protože je ve finančních potížích. Předcházet tomu bude finanční prověrka peněžních toků klubu.

Ztráta téměř deset milionů

Město je majoritním vlastníkem od ledna 2017, kdy koupilo balík akcií od podnikatele Romana Šmidberského, aby klubu finančně pomohlo. Více než polovinu akcií koupil od města v roce 2008. Primátor opakovaně deklaroval, že město nebude hlavním akcionářem dlouhodobě.

Vloni klub hospodařil s hrubou ztrátou 9,76 milionu korun, jeho výnosy dosáhly téměř 131 milionů korun. V roce 2017 klub měl nezdaněný zisk 766.000 korun a jeho výnosy činily 129 milionů korun.

Reklama

Související témata: