Hlavní obsah

Překvapivý zvrat, APK extraligu od příští sezony nepřevezme! Sestup i postup zůstanou zachovány

Praha

Nezastírají svůj záměr převzít řízení hokejové extraligy od svazu, který ji má na starost od sezony 2012/13. Od příští sezony (2020/21) ale tuzemská nejvyšší soutěž pod křídla Asociace profesionálních klubů ledního hokeje (APK LH) spadat nebude. APK LH to uvedla v tiskové zprávě po jednání valné hromady. Z toho zároveň vyplývá, že aktuální ročník zůstane s jistotou sestupový - nejhorší tým extraligy po základní části spadne do první ligy, z níž vítěz play off postoupí o patro výš.

Foto: BPA

Ředitel extraligy Josef Řezníček (vlevo) a předseda Českého hokeje Tomáš Král.

Článek

„Valná hromada APK LH jednala, jakým způsobem bude dál pokračovat v připravování podkladů pro převzetí extraligy, a rozhodla, že dokud nebude mít podklady připravené, do té doby extraligu přebírat nebude," potvrdil pro Sport.cz ředitel extraligy Josef Řezníček.

APK LH měla původně s žádostí o převzetí extraligy přijít do konce kalendářního roku 2019, svaz ale vyhověl její žádosti o prodloužení termínu až do konce ledna letošního roku. Jenže kluby ani do tohoto data nestihly dopracovat ucelený materiál pro vzájemnou smlouvu se svazem a pro udržení kvality nejvyšší soutěže.

„APK LH o převzetí soutěže požádá, jakmile bude potřebná dokumentace zpracovávaná ve spolupráci s jednou z nejrenomovanějších poradenských firem k dispozici," píše všech čtrnáct extraligových klubů ve společném prohlášení.

„Valná hromada klubů APK LH nezpochybnila již dříve odsouhlasený záměr klubů extraligu řídit, a to na základě smluvního ujednání s Českým svazem ledního hokeje. Datum, k jakému se tak stane, závisí na vypracování materiálu potřebného projektu, který ještě není dokončen a který by měl obsahovat standardy pro udržení a zlepšení úrovně soutěže," stojí dále v tiskové zprávě.

Změna herního řádu extraligy je v kompetenci řídícího orgánu, kterým je v současné době výkonný výbor ČSLH. „Dosavadní mediální výstupy v tomto směru považuje valná hromada APK LH za bezpředmětné komentovat, protože se o tomto ve stávající sezoně formálně nejednalo a pro tyto mediální výstupy, které poškozují dobré jméno extraligy, tedy není relevantní podklad."

Proti možnému uzavření extraligy v průběhu probíhající sezony se ohradili i samotní hráči působící v nejvyšší soutěži. V referendu napříč všemi extraligovými kluby, které uspořádala Česká asociace hokejistů (CAIHP), zaujalo 92 procent z oslovených 266 extraligových hokejistů odmítavý postoj.

Reklama

  7 : 2 Kladno - Vsetín 7 : 2 dohráno
20240418T18 : 00:00+0200
Kladno vs. Vsetín
Kladno vs. Vsetín
Kladno
Vsetín