Hlavní obsah

Brno - Hradec Králové 2:1Brno porazilo Hradec Králové a upevnilo si pozici v šestce

MinutaMin. Tým Hráč Akce
12. Brabenec 1 : 0
19. Žejdl 1 : 1
21. Plekanec 2 : 1
Záznam online reportáže

Brno

V dohrávce 46. kola extraligy porazili hokejisté Brna Hradec Králové 2:1. Kometa tak přerušila sérii tří zápasů bez výhry. Vítězný gól dal už na začátku druhé třetiny Tomáš Plekanec. Brňané posílili svou pozici mezi první šestkou, která postoupí přímo do čtvrtfinále play off. Šestá Kometa má na sedmé Karlovy Vary nově náskok pěti bodů, Východočechům se šestka opět o něco vzdálila, na svého dnešního soka mají z osmého místa už osmibodové manko.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Junior Jakub Brabenec z Brna (vlevo) se raduje ze svého prvního gólu v extralize se spoluhráčem Šimonem Stránským. Vpravo je Richard Nedomlel z Hradce Králové.

Článek

Kometa dostala jen v první třetině k dispozici čtyři přesilové hry, ale nenaložila s nimi dobře. Snad jedinou větší šanci během těchto osmi minut si vytvořil Zaťovič, ale zblízka Mazance v hostující brance nepřekonal.

Co se nepovedlo ostříleným a zkušeným mazákům v brněnském dresu, to dokázal šestnáctiletý extraligový debutant Jakub Brabenec. Ve 12. minutě si syn bývalého reprezentanta šikovně najel mezi kruhy, kde ho našel Rákos, a otevřel skóre.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Zleva Petr Koukal z Hradce Králové a Tomáš Plekanec z Brna v utkání 46. kola extraligy.

Tým Mountfieldu vytěžil v prvním dějství z minima maximum. Zužitkoval svoji jedinou přesilovku, byť gól Žejdla po trenérské výzvě domácí střídačky, která reklamovala faul na gólmana Čiliaka, muselo potvrdit až video.

Brňanům stačilo jen patnáct sekund druhého dějství k vedoucímu gólu, když se po dorážce a teči zblízka prosadil Plekanec. Kometu branka povzbudila k aktivnější hře, lépe bruslila, nicméně k dalším gólovým příležitostem se až na jednu výjimku Muellera nedostala.

Hosté se v rychlém a bojovném zápase dostávali k šancím také sporadicky, nejblíže k vyrovnání byl po přečíslení Koukal, ale Čiliak byl na svém místě. Když už byl překonán - jako na začátku třetí třetiny - netrefil odkrytou branku Perret.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Trenér Hradce Králové Vladimír Růžička.

Důležitost boje o tříbodovou odměnu se promítla do zvýšené útočné aktivity Hradce, ale s tím také i do snahy o pokud možno bezchybnou obranu ze strany Komety. Domácí defenziva pod tlakem hostí místy dost trpěla, mnohdy odvracela střely i kombinace s vypětím všech sil, ale odolala.

Nápor Hradce Králové přerušily až dvě vyloučení hostí, ale ani 90 sekund dvojnásobné přesilovky uklidňující trefu nepřineslo pro Brňany. Kometu to ale mrzet nemuselo, přežila bez úhony i následné oslabení a power play a připsala si velmi cenné body.

Dohrávka 46. kola hokejové extraligy:
HC Kometa Brno - Mountfield Hradec Králové 2:1 (1:1, 1:0, 0:0)
Branky a nahrávky: 12. Brabenec (Rákos), 21. Plekanec (Zaťovič, Baranka) - 19. Žejdl (Lev). Rozhodčí: Šír, Kika - Pešek, Malý. Vyloučení: 5:7. Využití: 0:1. Diváci: 7049.
Brno: Čiliak - O. Němec, Mlčák, Bartejs, Pyrochta, Svozil, Gulaši, Baranka - Mueller, Plekanec, Zaťovič - Vincour, Rákos, Š. Stránský - Horký, Střondala, Brabenec - Kucsera, Kusko, Jenyš. Trenér: Zábranský.
Hradec Králové: Mazanec - Nedomlel, Eklund, Cibulskis, Šidlík, F. Pavlík, Šalda, Čáp - Smoleňák, Cingel, Chalupa - Orsava, Lev, Perret - Jergl, Klíma, Žejdl - R. Pavlík, Koukal, Miškář. Trenéři: V. Růžička st. a T. Martinec.

Reklama

Související témata: