Hlavní obsah

Růžička: V Lize mistrů budeme zastupovat celý český hokej

PRAHA

Hokejistům Slavie skončilo období dovolených a náročné letní přípravy. Většina hráčů mistrovského kádru vyjela v pondělí poprvé na led, pouze pár starších borců se k mužstvu připojí až za týden. Růžičkovu družinu čeká v následujícím ročníku těžká šichta, kromě obhajoby titulu se chce pokusit uspět i v prvním ročníku Ligy mistrů. „Bereme to hodně prestižně. Nehrajeme jen za Slavii, zastupujeme celý český hokej,“ říká v rozhovoru pro Sport.cz trenér Vladimír Růžička.

Článek

Slávistům se uplynulá sezóna pořádně protáhla, sedmý finálový zápas s Karlovými Vary sehráli až v polovině dubna. Tvrdý letní dril však kvůli tomu zkrácený nebyl. „Zastávám názor, že suchá příprava by měla trvat minimálně osm týdnů,“ vysvětluje Růžička, který se snažil navázat na tréninky z minulého roku. „Hodně jsme se zaměřili na sílu, kondici, výbušnost a rychlost.“

Jako bývalý hokejista si dobře uvědomuje, že hráči toto období roku příliš v lásce nemají. I proto se snažil, aby příprava nebyla stereotypní, aby hráče i trochu bavila. „Snažil jsem se jim ji co nejvíce zpříjemnit. Hodně prostoru dostala i Helena Fuchsová (bývalá atletka, která se v klubu stará o kondiční přípravu - pozn. aut.),“ vysvětluje Růžička. Na konci osmého týdnu, tedy v době, kdy jsou hráči v nejvyšší zátěži, si trenéři nechali vypracovat testy mapující kondici. „Ukázaly nám velice slušné výsledky, takže jsme spokojeni,“ těší slávistického šéfa.

Oproti minulým rokům se slávisté nezúčastní turnaje v německém Norimberku, věnovat se budou výhradně přátelským zápasům a Tipsport Cupu. „Čeká nás náročná sezóna, v září a v říjnu budeme hrát prakticky každý druhý třetí den. Proto se spíše zaměříme na trénink,“ vysvětluje. Kádr pro novou sezónu se od té minulé příliš lišit nebude. Odcházejícího Supa, Klepiše a Rataje nahradil Milan Kraft z Karlových Varů. „Naší výhodou je navíc farma v Havlíčkově Brodě, kde hraje plno dalších dobrých hráčů,“ říká Růžička, který plánuje do A mužstva zabudovat i několik juniorů.

Ručinského příchod vyloučený není

Vyloučený však stále není ani příchod Martina Ručinského, který zvažuje návrat do české extraligy. Kromě pražského týmu má však o šikovného útočníka zájem i Chomutov s Litvínovem. „S Martinem jsme měli schůzku, během dvou tří dnů by se to mělo uzavřít. Teď bych se k tomu nechtěl víc vyjadřovat,“ odmítl být Růžička sdílnější. Radost mu udělalo, že některé opory, včetně Jaroslava Bednáře, odolaly lukrativním nabídkám z Ruska a zůstaly ve Slavii. „Samozřejmě ale nevylučuji, že v průběhu sezóny může po dohodě k nějakému odchodu dojít. Musí to být ale výhodné i pro Slavii.“

Jako úřadující mistr se Slavia v nadcházející sezóně zúčastní i prvního ročníku hokejové Ligy mistrů. A Růžička přiznává, že na úspěchu mu v této soutěži hodně záleží. „Bereme to hodně prestižně. Chtěli bychom se pokusit o postup ze skupiny, i když to bude hodně těžké.“ Pětačtyřicetiletý kouč zároveň nesouhlasí s názory, že slávistická skupina, ve které je ještě Linköping a Curych, je poměrně jednoduchá. „To, že tam není žádný ruský celek neznamená, že je to snadná skupina. O kvalitách švédské ligy nemá cenu hovořit, v té švýcarské zase působí mnoho Kanaďanů,“ vysvětluje a přidává, že zanedbatelná není ani finanční stránka soutěže.

Úspěchem v extralize by bylo semifinále

Těžká práce čeká jeho mužstvo i v tuzemské soutěži, kde bude coby obhájce trofeje patřit k favoritům. Silácká prohlášení o obhajobě ale od Růžičky neuslyšíte. „Liga je strašně vyrovnaná, je prakticky nemožné dopředu určit, které dva týmy si zahrají ve finále. Kdyby nám někdo před loňskou sezónou řekl, že vyhrajeme titul, kroutili bychom nad tím hlavou,“ připomíná loňskou jízdu sešívaných. „Já jsem rád, že je soutěž vyrovnaná, lidé ji pak mnohem víc sledují. Když bude liga jednoznačná, lidi to nebude zajímat.“

Do nové sezóny tak chce jít s maximálním respektem a pokorou vůči soupeřům. „Vždyť si vezměte, že ačkoliv jsme udělali titul, mnoho týmů nás dokázalo porazit,“ zdvihá Růžička varovně prst. Po chvíli pak přeci jen přiznává, s jakým výsledkem by byl v budoucím ročníku spokojený. „Pro mě by bylo obrovským úspěchem, kdybychom se probojovali mezi nejlepší čtyři mužstva,“ uzavírá Růžička.

Reklama

Související témata:
  7 : 2 Kladno - Vsetín 7 : 2 dohráno
20240418T18 : 00:00+0200
Kladno vs. Vsetín
Kladno vs. Vsetín
Kladno
Vsetín