Hlavní obsah

Zásadní obrat! Výpovědi, které Hradec Králové zaslal svým hokejistům, jsou neplatné

Praha
Aktualizováno

V polovině března se pětice královehradeckých hokejistů, kterým měl po sezoně vypršet kontrakt, dozvěděla, že jejich klub využil možnosti v hráčské smlouvě a se zdůvodněním zásahu vyšší moci a návazného předčasného ukončení extraligy jim smlouvy předčasně vypověděl. Nyní ale přichází zásadní obrat!

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Hokejisté Hradce Králové oslavují gól - ilustrační foto.

Článek

Proti postupu Hradce Králové se ihned ohradila Česká asociace hokejistů (CAIHP), která učinila kroky k zneplatnění výpovědí u smírčí komise Českého svazu ledního hokeje. Výpověď ke dni, kdy bylo rozhodnuto o zrušení sezony, obdrželi obránci Oskars Cibulskis, Oscar Eklund, Tomáš Linhart, Petr Šidlík a útočník Lukáš Žejdl, byť CAIHP jména dotyčných nechce zveřejňovat.

Tři z pěti uvedených hráčů se obrátili na CAIHP, která jim doporučila postoupit záležitost do smírčího řízení. Tak učinili dva hokejisté (podle informací Sport.cz Šidlík a Žejdl) a oba byli úspěšní. Smírčí komise ČSLH totiž na svém pondělním jednání rozhodla o neplatnosti výpovědí hráčských smluv ze strany klubu.

Co stojí v hráčské smlouvě:
Nemožnost klubu dostát svým povinnostem plynoucím z této smlouvy z důvodu vyšší moci (válka, živelní pohroma apod.), z důvodu přerušení ligy, které se klub účastní, a/nebo z důvodu ztráty oprávnění klubu ke sportovní činnosti, jež vykonává ke dni uzavření této smlouvy, je pro klub důvodem k výpovědi této smlouvy.

„Od začátku jsme tyto výpovědi považovali za neoprávněné, nepodložené a neúčinné. S nadšením jsme přijali oznámení smírčí komise, že je výpověď neplatná a hráčské smlouvy našich dvou členů z tohoto důvodu nezanikly," neskrývá radost prezident CAIHP Libor Zbořil.

Rozhodnutí smírčí komise je konečné a v ČSLH proti němu není odvolání.

„Od první chvíle jsme upozorňovali na to, že jednostranné výpovědi nejsou konstruktivním řešením neblahé situace, která zasáhla nejen hokejové kluby, ale každého z nás. Naopak jsme iniciovali hledání kompromisu, což se ukázalo jako funkční v řadě klubů," připomíná Zbořil.

Foto: Sport.cz

Prezident výkonného výboru České asociace hokejistů Libor Zbořil.

„V tuto chvíli musí klub hráči nahradit zaplacený poplatek za smírčí řízení a plnit dle platné smlouvy," uzavírá Zbořil s tím, že zatím není jasné, zda Hradec Králové nepodnikne další právní kroky.

Vedení Hradce Králové s rozhodnutím nesouhlasí:
„Klub je přesvědčen o tom, že bod týkající se 'vyšší moci', který je v hráčské smlouvě uveden a na základě kterého klub dané kroky učinil, je v současné situaci uplatnitelný. Další postup v této záležitosti bude řešit právní zástupce klubu.“

Reklama

Související témata: