Hlavní obsah

Slavia se má na pozoru před Strakou. V lize nemá konkurenci, tvrdí Růžička

PRAHA

Uhlídat Martina Straku. Pokud chce Slavia pomýšlet na postup do finále, bude muset splnit tento nelehký úkol. Plzeňský kapitán a generální manažer má ve vyřazovacích bojích fazónu jako hrom, zejména jeho zásluhou dokráčeli Západočeši až mezi čtyři nejlepší celky. A slávisté si schopnosti šestatřicetiletého útočníka uvědomují. „Všichni viděli, že sérii s Pardubicemi rozhodl on,“ prohlásil Vladimír Růžička.

Článek

Pohled na kanadské bodování po čtvrtfinále play-off hovoří jasně. Na prvních třech příčkách je seřazeno elitní plzeňské komando Vostřák, Straka, Vlasák. Druhý jmenovaný nasbíral ve dvanácti zápasech v součtu předkola a čtvrtfinále šestnáct bodů. Nikdo jiný se stejnou bilancí chlubit nemůže. Slávistického kouče Vladimíra Růžičku Strakovy výkony nepřekvapují. Na jeho adresu chrlí jen samé superlativy.

„Martin Straka? To je třída! Vůbec nemá konkurenci. Když neberu Jardu Jágra, tak nevím, jestli tak dobrý hráč tady někdy hrál.“ Že je Straka i v šestatřiceti letech ve vrcholové formě, přičítá Růžička ukázkovému přístupu k hokeji. „Hokej má rád. Má super kondici, navíc na sobě pořád pracuje. Tyhle sedmdesáté ročníky to mají v sobě,“ myslí si slávistický stratég.

Bednář: Bude to o taktice a bojovnosti

I slávisté se ale mohou spolehnout na své klíčové hráče. Když jim proti Vítkovicím teklo do bot, v pravý čas se probrala dvojice Bednář-Červenka, která mužstvo táhla už v základní části. Dá se proto očekávat, že jak se Pražané zaměří na první útok plzeňských, budou si Západočeši všímat Bednáře s Červenkou. „Zaměříme se na jejich první pětku, oni se zase zaměří na nás s Romanem. Bude to hodně o taktice a bojovnosti. Kdo bude mít větší srdce, vyhraje,“ odhaduje Jaroslav Bednář.

Že se s osobním bráněním ze strany Plzně dokáže vypořádat, ukázal Bednář už na začátku února. Tehdy sázel v základní části gól za gólem, Plzeňané na něj proto nasadili Michala Dvořáka, který neměl z Bednáře spustit oči. Výsledek? Po první třetině vedla Slavia 5:0, čtyři branky obstaral právě Bednář. Po zápase se pak zmínil, jak byl rád, že jej měl strážit právě Dvořák. Tedy hráč, jenž rozhodně není vytříbeným bruslařem.

Nelituje teď Bednář, že nechtěně poradil plzeňským trenérům? „Vůbec ne. Já se jen zmínil, že to měl Dvořka těžký. Je to urputný a podsaditý hráč, bruslařsky na tom ale bohužel není jako Adamský. Tak to prostě je. Teď to ale bude úplně jiný,“ upozorňuje Bednář, který je rád, že slávisté v semifinále narazí zrovna na Plzeň. Lasselsberger má za sebou předkolo s Třincem, Pardubice vyřadil až v sedmi zápasech. Jistá únava by se tak mohla projevit.

Roli by mohla sehrát únava

„Nechci samozřejmě zlehčovat výkony Plzně, ale s klukama jsme se bavili, že to pro nás bude lehčí soupeř než Karlovy Vary. Plzeň má v nohách podstatně více zápasů, není tak odpočatá. Neříkám, že to tak bude, ale teoreticky by to pro nás mohla být trošku výhoda,“ zauvažoval Bednář. „Máme dobré mužstvo na to, abychom přes Plzeň mohli přejít.“

Ještě z jednoho důvodu se na souboj s Plzní těší. Na obou stadiónech by měla panovat výborná atmosféra. Že bude vyprodáno v Plzni, o tom není pochyb. Série by ale měla táhnout i v Praze. Plzeň je atraktivním soupeřem, dá se navíc předpokládat, že své miláčky vyrazí podpořit i řada hostujících příznivců. „Myslím, že teď bude hala skoro plná a kulisa výborná. Kdo chce vidět pěkný hokej, ať přijde,“ láká Bednář diváky.

Nebojí se ani toho, že by plzeňští fanoušci mohli svým hráčům v Praze vytvořit domácí prostředí. „Jsme na to zvyklí ze zápasů s Pardubicemi, Spartou nebo právě Plzní.“ Při hře navíc kolikrát ani příliš nevnímá, který kotel je hlučnější. „Čím víc lidí bude řvát, tím bude kulisa lepší.“

Reklama

Související témata: