Hlavní obsah

Cizinci v hokejové extralize? Jeden Fin, několik exotů a 41 Slováků

PRAHA

Téměř padesát zahraničních hokejistů by mohli v příští sezóně vidět fanoušci během zápasů domácí extraligy. To může na první pohled vypadat poměrně atraktivně, ale nenechte se mýlit. Jednačtyřicet z celkového počtu totiž pochází od našich východních sousedů a zbytek, vyjma finského brankáře Liberce Leinonena, patří co se týče hokejového umění spíše do "druhé kategorie".

Článek

Ve Vítkovicích načne svou druhou sezónu francouzský reprezentant Yorick Treille, Lotyš Janis Andersons hraje za Třinec ještě o rok déle a o starty v dresu Sparty bude druhý rok po sobě usilovat ruský bek Vasilij Vinogradov. Pak jsou tu tři Kanaďané ve službách Plzně, ale nejzkušenějším z nich je obránce Doug O´Brien, jenž před třemi lety okusil na pět zápasů i NHL. Bomersback to nejdále dotáhl do nižší AHL a Scofield je zatím zajímavý leda tak svým seriálovým jménem.

To belgický rodák s německým pasem Jan Benda má zkušeností na rozdávání, však v dresu Německa zažil tři olympijské hry a sedm elitních mistrovství světa. Jenže v 37 letech už trochu postrádá na údernosti a možná i proto jej Plzeň pro novou sezónu chce využívat především v obraně. To o pět let mladší Tero Leinonen se dokázal prosadit ve finské i švédské lize a v Liberci udělal takový dojem, že s ním Bílí tygři počítají jako s novou jedničkou týmu.

Nejvíce je Slováků

Zdaleka nejčastějšími hosty v klubech české nejvyšší soutěže jsou logicky slovenští hráči. Prozatím jich je v extraligových kádrech přesně 41 a v některých případech patří i mezi největší opory svých týmů. František Skladaný na jaře výrazně pomohl Karlovým Varům k prvnímu titulu, Podkonický a Bartovič září v Liberci, Stehlík a Štefanka táhnou Vítkovice, Hudec a Vydarený jsou vidět v Českých Budějovicích.

Hned sedm Slováků má v kádru Třinec, přičemž ke stabilním oporám patří Malec,  Sekeráš i Balej a novou motivaci zde chce nastartovat i Roman Tomas.

Jediným klubem extraligy bez zahraniční posily je Kladno. Jenže i to se může brzy změnit, protože s týmem od minulého týdne trénuje slovenský obránce Ivan Majeský a Kladno jedná se švédskou Skellfetou o podmínkách jeho krátkodobého uvolnění. Na sever Evropy se totiž Majeský kvůli daňovým zákonům přesune až v říjnu.

Cizinci v hokejové extralize 2009/10:
KARLOVY VARYJ. Mucha, T. Brňák, F. Skladaný, R. Dej, M. Haščák (všichni SR)
SLAVIAK. Sloboda (SR)
PLZEŇL. Hvila (SR), J. Benda (Něm.), O´Brien, Bomersback, Scofield (všichni Kan.)
SPARTAM. Cuník, S. Hudec (oba SR), V. Vinogradov (Rus.)
LITVÍNOVI. Švarný (SR)
PARDUBICEM. Zukal, M. Klejna, R. Somík, R. Špirko (všichni SR)
VÍTKOVICED. Rehák, R. Stehlík, J. Štefanka (všichni SR), Y. Treille (Fr.)
ZLÍNA. Kollár, P. Sivák (oba SR)
LIBERECM. Čakajík, T. Harant, M. Bartovič, A. Podkonický (všichni SR), T. Leinonen (Fin.)
TŘINECT. Malec, Ľ. Sekeráš, R. Tomas, L. Zeliska, R. Pánik, J. Balej, P. Lušňák (všichni SR), J. Andersons (Lot.)
Č. BUDĚJOVICET. Frolo, R. Vydarený, M. Hudec, T. Melichárek (všichni SR)
ML. BOLESLAVM. Šterbák, B. Žabka, P. Fabuš, L. Handlovský, M. Macho (všichni SR)
BRNOJ. Koma, P. Pucher (oba SR)

Reklama