Hlavní obsah

Nad Libercem se vznáší stín Kábrtovy smrti

LIBEREC

V šatně libereckých hokejistů ve středu visel osiřelý dres číslo 42, který nosil tragicky zemřelý útočník Pavlu Kábrtovi. Posmutnělí spoluhráči na útočníkovo místo v kabině před tréninkem pokládali květiny a řada z nich měla v očí slzy.

Foto: ČTK/Radek Petrášek

Liberečtí hokejisté uctili památku svého zesnulého spoluhráče Pavla Kábrta. Na snímku kapitán Michal Straka.

Článek
Fotogalerie

Policie mezitím nařídila soudní pitvu, aby se prokázala přesná příčina smrti. Vše ale nasvědčuje tomu, že 24letý hokejista, který byl v úterý nalezen oběšený v lese u Stéblové na Pardubicku nedaleko svého bydliště, skutečně spáchal sebevraždu. "První ohledání mrtvého těla ani další šetření zatím neprokázalo žádné cizí zavinění," uvedla pro ČTK mluvčí pardubické policie Ilona Kratochvílová.

Zdrcení spoluhráči

Otřesené liberecké mužstvo kvůli Kábrtově smrti v úterý nesehrálo extraligové utkání ve Znojmě, které bylo odloženo na 23. září. Den po hokejistově smrti už ale hráči trénovali. "Snažili jsme se kluky na ledě co nejvíc zaměstnat, aby na tu událost nemysleli," přiznal trenér Josef Jandač. Na stadiónu vládlo tísnivé ticho, hráči bruslili se svěšenými hlavami. Místo tradičních vtípků směřovaly pohledy všech do prázdna, snad každý myslel na 24letého spoluhráče.

"Všichni jsme zprávou o smrti našeho hráče stále hluboce zasaženi a těžko se z toho šoku dostáváme," sdělil manažer klubu Ctibor Jech, který s nemírnou lítostí vyslovil hlubokou soustrast manželce, dcerce i rodičům Pavla Kábrta. "Nemohu tomu úmrtí uvěřit, jde o hroznou tragédii, která mi nedává smysl. Atmosféra v týmu není nic moc, každého to sebralo," přiznal liberecký útočník Radoslav Kropáč.

Památku zemřelého uctí minutou ticha

Kábrtovu památku uctí hráči i diváci při pátečním extraligovém duelu se Zlínem minutou ticha a liberecký klub věnuje výtěžek z tohoto zápasu rodině zesnulého hokejisty. "To utkání věnujeme jemu, budeme hrát i za něj," prohlásil kapitán Michal Straka. "Vůbec ale nedokážu odhadnout, co s mužstvem Kábrtova smrt udělá. S takovou situací jsem se v životě nesetkal," přiznal smutný kouč.

"Pavel Kábrt byl nesmírně slušný a obětavý kluk, takový hokejový dříč, který na ledě nikdy nic nezabalil předčasně, a vůbec nechápu, proč by volil předčasný odchod z tohoto světa. Možná ale měl starosti, o nichž nikdo netušil. Každý v sobě nosíme svá tajemství," uvažoval pardubický trenér Miloš Říha, který Kábrta před lety uvedl do extraligy.

Nikdo to nechápe

Hokejista v této sezóně nestačil zasáhnout do extraligového dění kvůli zdravotním problémům, během nichž výrazně zhubnul a nikdo z jeho okolí netuší, zda netrpěl nijakou nevyléčitelnou nemocí. "Byl mimo hru asi tři týdny. Cítil se unavený, stěžoval si na závratě a trpěl průjmem. Absolvoval řadu vyšetření v Liberci i doma v Pardubicích, ale ta prý nic závažného neprokázala," řekl liberecký trenér Josef Jandač a odmítl spekulovat, proč si Kábrt zřejmě sáhnul na život.

Podle známých žil ve spokojeném manželství, netrpěl ani žádnou finanční tísní. V kuloárech se sice mluví o možném zhoubném nádoru, ale klubovému lékaři se nezdály být Kábrtovy zdravotní potíže tak vážné, aby vedly k sebevraždě. "To skutečně byla banální záležitost, která se léčí během čtrnácti dní," uvedl pro TV Nova doktor libereckých hokejistů Dušan Morman.

VZALI SI ŽIVOT V ČESKÉM SPORTU
Evžen Hadamczik (45)trenér fotbalového Baníku Ostrava a bratr současného kouče hokejové Sparty se oběsil v září 1984.
Vladimír Podzimek (29)reprezentační skokan na lyžích se v květnu 1994 oběsil.
Jiří Balej (46)hokejový rozhodčí obviněný policií z pojistných podvodů skočil v březnu 2000 pod vlak.
Martin Bílek (27)koulař trpící schizofrenií vyskočil v srpnu 2000 z 9. patra svého domu.
Milan Kadlec (42)trojnásobný medailista z MS v moderním pětiboji spáchal v srpnu 2001 sebevraždu.
Stanislav Jirkal (47)olympionik ve sportovní střelbě se v listopadu 2002 z rodinných důvodů zastřelil.
Jan Slanina (54)místopředseda Českého atletického svazu se v dubnu 2003 oběsil

Reklama

Související témata:
  Třinec - Pardubice dnes 17 : 00
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice