Hlavní obsah

Šok pro Kometu! Padla s Pardubicemi. Chmielewski zařídil pěti body výhru Třince

škv, vapČTKSport.cz
Aktualizováno

Na pěti zimních stadionech dnes odstartoval hokejový pohár, který se vrací po deseti letech a zúčastní se ho všech čtrnáct extraligových celků a Kladno s Přerovem z první ligy. Překvapení se zrodilo v Brně, kde Kometa padla s Pardubicemi 0:2. Úterní program dále servíroval zápasy Třinec-Přerov (7:2), Mladá Boleslav-Karlovy Vary (5:7), Olomouc-Hradec Králové (2:5) a Zlín-Vítkovice (4:3).

Foto: Václav Šálek, ČTK

Zleva brněnští Petr Holík, Peter Schneider, brankář Karel Vejmelka a Jan Mandát z Pardubic.

Článek
Fotogalerie

Téměř pětiměsíční čekání na ostrý zápas je u konce. Pěti body za dvě branky a tři asistence se blýskl polský útočník Aron Chmielewski z Třince. Režíroval výhru nad prvoligovým Přerovem.

Třinec, druhý nejlepší celek nedohraného ročníku extraligy, tak splnil roli favorita ve skupině D, v níž vyhrál i Zlín proti Vítkovicím (4:3).

Oceláři proti Přerovu nasadili slovenského útočníka Juraje Mikúše, který se uchází o smlouvu. Účastník pěti mistrovství světa po lednovém konci v Litvínově dohrál sezonu ve Zvolenu.

"Juraj je u nás na zkoušce, která není časově omezená. Dostane prostor a pak padne rozhodnutí," řekl serveru hokej.cz třinecký sportovní manažer Jan Peterek. Dnes se Mikúš uvedl asistencí u gólu obránce Patrika Husáka, který otočil stav na 2:1.

Přerov vedl díky brance Jana Štefky, ale o obrat na 3:1 se mezi pátou a 12. minutou postarali Daniel Kurovský, právě Husák a Chmielewski. V úvodu druhé části snížil Jan Süss, ale ještě ve druhé upravili už na 5:2 Michal Kovařčík a Radek Veselý. V poslední třetině se znovu prosadili Michal Kovařčík, který se i podruhé prosadil v přesilovce, a Chmielewski.

Mladá Boleslav proti Energii nasadila pět hráčů prvoligového Ústí nad Labem, s nímž spolupracuje. Z kádru Slovanu to byli dlouholetý kapitán Litvínova Michal Trávníček, který má na kontě 1061 zápasů v nejvyšší soutěži a titul z roku 2015, další útočníci Tomáš Čermák, Jiří Severa i obránci Jiří Drtina a Vladimír Brož.

Úvodní dějství nabídlo osmibrankovou přestřelku. Domácí sice už po 17 vteřinách vedli díky Oscaru Flynnovi a po vyrovnání Martina Osmíka jim vrátil vedení David Bernad, ale Energie po gólech Martina Weinholda a Patrika Machače stav otočila. Ztrátu sice smazal Severa, jenže ve 20. minutě během 11 sekund zařídili hostům dvoubrankový náskok Osmík s Tomášem Vondráčkem. "První třetina byla taková, jako když se hraje bez obran a bez gólmanů, padlo docela dost gólů. Ale je dobré, že se tam objevovaly prvky, co trénujeme na tréninku. Výhra je vždy super," řekl Osmík.

Druhá třetina naopak branku nepřinesla, ale v úvodu třetí zvýšili Petr Koblasa a Tomáš Vildumetz už na 7:3. O změnu skóre se postarali beci Petr Šidlík a Brož, za vítěze si připsal tři body Vondráček.

V duelu Olomouce s Hradcem Králové se radovali jako první domácí díky Lukáši Kucserovi v 19. minutě. Ve druhém dějství Mountfield otočil stav a na góly Aleše Jergla a Jakuba Orsavy navázal po 43 vteřinách třetí třetiny Jakub Sklenář. Domácím dal naději David Škůrek, výhru Východočechů však pojistili Petr Koukal a Francouz Jordann Perret, autor dnešních tří bodů.

Vítkovice dostal ve Zlíně do vedení v 9. minutě sedmnáctiletý obránce Tomáš Machů, ale v závěru druhé třetiny vyrovnal Jakub Herman a po 90 vteřinách třetí třetiny otočil stav Jakub Šlahař. Za Ostravany sice rychle odpověděl v přesilovce Rostislav Marosz, ale ve 44. minutě vrátil Beranům vedení obránce Dalibor Řezníček.

Necelé čtyři minuty před koncem upravil na dvoubrankový rozdíl v početní výhodě svým druhým gólem v utkání Šlahař. Vteřinu před koncem už jen upravil výsledek Jakub Demel. Při omezené kapacitě kvůli opatřením proti šíření covidu-19 zavítala na Zimní stadion Luďka Čajky rovná tisícovka diváků, což bylo nejvíce z pěti duelů. V Olomouci přišlo 950 fanoušků.

Kometa nenašla recept na brankáře Milana Kloučka, který díky 34 úspěšným zákrokům vychytal čisté konto. Dynamo dostal do vedení ve 28. minutě devatenáctiletý Tomáš Zeman, jenž se vrátil do Pardubic po dvou letech ve Finsku v juniorském týmu Jukuritu Mikkeli. Mezi střelce se zapsal kuriózně, když byl na vhazování se Silvesterem Kuskem, který jej sice vyhrál, ale poslal puk nešťastně mezi betony gólmana Karla Vejmelky. V čase 34:20 dovršil výsledek v přesilové hře slovenský obránce Juraj Mikuš.

Jak to bude v poháru dál? Šestnáct celků je rozděleno do skupin po čtyřech, v nich týmy odehrají utkání dvoukolově každý s každým. Za výhru ve skupině jsou tři body, za vítězství v prodloužení nebo po nájezdech dva.

Do čtvrtfinále (1A-2B, 1B-2A, 1C-2D, 1D-2C) postoupí dva nejlepší týmy z každé skupiny. Ve čtvrtfinále, semifinále i finále (15. a 22. září) odehrají týmy dvě utkání – domácí a venkovní. Vítěz získá prémii ve výši milionu korun, poražený finalista polovinu.

Kvůli karanténním opatřením v Českých Budějovicích, Litvínově a Kladně ale musely být z úterního programu odloženy tři duely. Sparta dnes nepřivítala Motor, Kladno nenastoupilo v Plzni a Litvínov se nepředstavil v Liberci.

Opatření spojená s koronavirem se dotýkají i fanoušků. Platí, že každý klub může využít maximálně pět stavebně oddělených sektorů stadionu s 500 místy. Ne každý klub ale na celkových 2500 fanoušků dosáhne, neboť využita může být jen čtvrtinová kapacita stadionu - diváci mohou obsadit pouze každou druhou řadu a v té obsazené musí zůstat každá druhá sedačka volná.

Generali Česká Cup, 1. kolo základních skupin:
Skupina B:
BK Mladá Boleslav - HC Energie Karlovy Vary 5:7 (3:5, 0:0, 2:2)
Branky a nahrávky: 1. Flynn (O. Najman), 5. Bernad (P. Kousal, Fillman), 16. Severa (Maršoun, Vala), 43. Šidlík (T. Čermák), 49. V. Brož (Bernad, Flynn) - 4. Osmík (Kowalczkyk), 12. Weinhold (Vondráček, Šenkeřík), 15. P. Machač (Šenkeřík. Kotvan), 20. Osmík (Šik), 20. Vondráček (Pulpán), 41. Koblasa (Weinhold, Černoch), 42. Vildumetz (T. Mikúš, Vondráček). Rozhodčí: Hejduk, Pilný - Kajínek, Špringl. Vyloučení: 4:3. Využití: 0:1. Diváci: 419.
Skupina C:
HC Olomouc - Mountfield Hradec Králové 2:5 (1:0, 0:2, 1:3)
Branky a nahrávky: 19. Kucsera (Valenta), 46. Škůrek (Kolouch, Gřeš) - 28. Jergl (Perret, Zámorský), 35. Orsava (Perret), 41. J. Sklenář (F. Pavlík, Jank), 48. Koukal (Orsava), 56. Perret (Kevin Klíma). Rozhodčí: Dědek, Kika - Gebauer, Rožánek. Vyloučení: 1:5. Bez využití. Diváci: 950.
HC Kometa Brno - HC Dynamo Pardubice 0:2 (0:0, 0:2, 0:0)
Branky a nahrávka: 28. T. Zeman, 35. J. Mikuš (Svačina). Rozhodčí: Hodek, Micka - Lhotský, J. Svoboda, Vyloučení: 1:1. Využití: 0:1. Diváci: 499.
Skupina D:
HC Oceláři Třinec - HC Zubr Přerov 7:2 (3:1, 2:1, 2:0)
Branky a nahrávky: 6. Kurovský (Chmielewski), 6. Husák (J. Mikúš), 13. Chmielewski (M. Kovařčík, O. Kovařčík), 26. M. Kovařčík (Chmielewski) 39. R. Veselý (Zahradníček, Haman), 47. M. Kovařčík (O. Kovařčík, Chmielewski), 54. Chmielewski (O. Kovařčík) - 4. Štefka (Süss), 22. Süss (Hrabal, L. Forman). Rozhodčí: Šír, Mrkva - Hlavatý, Lederer. Vyloučení: 2:6. Využití: 2:0. Diváci: 500.
PSG Berani Zlín - HC Vítkovice Ridera 4:3 (0:1, 1:0, 3:2)
Branky a nahrávky: 40. Herman (Honejsek), 42. Šlahař (Fryšara), 44. Řezníček (Fořt), 57. Šlahař (D. Nosek, Honejsek) - 9. Machů (T. Kubalík, Werbik), 43. Marosz (Mallet, Irgl), 60. Demel. Rozhodčí: Obadal, Kubičík - Bryška, Hranoš. Vyloučení: 5:5. Využití: 1:1. Diváci: 1000.
Další program:
Čtvrtek 6. srpna:
Skupina A - 3. kolo:
18:00 HC Sparta Praha - HC Škoda Plzeň
Skupina B - 2. kolo:
16:30 HC Energie Karlovy Vary - Bílí Tygři Liberec (ČT sport)
Skupina C - 2. kolo:
18:00 HC Dynamo Pardubice - HC Olomouc
Mountfield Hradec Králové - HC Kometa Brno
Skupina D - 2. kolo:
17:30 HC Vítkovice Ridera - HC Oceláři Třinec
18:00 HC Zubr Přerov - PSG Berani Zlín

Reklama

Související témata: