Hlavní obsah

Tisícovka diváků? Okamžitě přerušte extraligu, žádají některé kluby

Praha

Tuzemská nejvyšší hokejová soutěž by mohla být přerušena! S takovým návrhem přicházejí některé extraligové kluby s ohledem na středeční opatření ministra zdravotnictví Romana Prymuly o omezení návštěvnosti v halách na 1000 osob pro nadcházející dva týdny. Zatímco některé kluby chtějí hrát i za této situace, jiné to odmítají.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Hráči Liberce se radují z gólu na ledě Olomouce.

Článek

„Mohu potvrdit, že od jednoho z účastníků soutěže jsme ve středu takový návrh obdrželi. V současné době zjišťujeme stanoviska ostatních extraligových klubů, aby se k návrhu napřímo vyjádřily. Řídící orgán soutěže ke stanovisku klubů nepochybně přihlédne," řekl pro Sport.cz tiskový mluvčí Českého hokeje Zdeněk Zikmund.

Podle zjištění Sport.cz je zhruba polovina týmů, které by se přikláněly k přerušení ročníku. Patří mezi ně třeba Plzeň, pro takové rozhodnutí by měla hlasovat i Sparta, Kometa, Olomouc nebo České Budějovice.

„I kdyby se mělo hrát tak, jak jsme to odmítali na konci minulé sezony; tedy bez diváků; tak se prostě musí hrát. Ať lidi vidí hokej alespoň v televizi. Jinak nám to úplně vezme jakýkoli život. Jak hokej skončí úplně, tak si na něj za rok možná ani nikdo nevzpomene," soudí naopak hlavní trenér Zlína Robert Svoboda a stejný názor zastávají třeba i v Hradci Králové, brněnské Kometě (ta chtěla už před sezonou odložit její začátek) nebo Pardubicích.

„Dynamo bude trvat na tom, aby se hrála extraliga dál bez přerušení. Zastavení soutěže by znamenalo mnohem větší ekonomické dopady, než jsou spojené s dočasným snížením počtu diváků na stadionu," uvedl na svém Twitteru šéf pardubického hokeje Petr Dědek.

O přerušení sezony musí rozhodnout svazový výkonný výbor, který je však připraven naslouchat názoru samotných klubů. Ve hře je ale i varianta, že zatímco některé kluby by příštích čtrnáct dní, na které Prymula prozatím plánuje limit počtu diváků, nehrály, jiné by k zápasům nastupovat mohly.

„Je možnost soutěž přerušit. Existuje ale i možnost, že pokud některé kluby budou chtít pokračovat v zápasech, bude jim to umožněno. Zatímco zápasy klubů, kterým nové rozhodnutí ministerstva zdravotnictví o limitu osob na stadionech způsobí zásadnější problémy, by mohly být přeloženy," připustil Zikmund s dovětkem, že zůstává otázkou, jak bude situace vypadat za dva týdny.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Fanoušci Sparty v rouškách proti šíření koronaviru v utkání se Zlínem.

Asociace profesionálních klubů ledního hokeje bude nastalou situaci řešit ve čtvrtek na své valné hromadě, už během čtvrtka by pak mohl definitivní verdikt odhlasovat výkonný výbor svazu.

Ten je řídícím orgánem soutěže, takže jsou v zásadě dvě možnosti. "Buď na základě většinového stanoviska přijme rozhodnutí hlasováním per rollam výkonný výbor, nebo to může učinit v rámci svých kompetencí prezident svazu (Tomáš Král) s tím, že dodatečně jeho rozhodnutí potvrdí výkonný výbor," vysvětluje Zikmund.

Reklama

Související témata: