Hlavní obsah

To je hokej rizikovější než supermarket? Můžete nám to vysvětlit, pane Prymulo? čílí se Gulaš

Praha

Denní přírůstky nakažených onemocněním covid-19 se zvyšují, reprodukční číslo znovu stouplo nad hodnotu 1,2. Proto ministr zdravotnictví Roman Prymula po čtvrtečním mimořádném zasedání vlády mimo jiné oznámil, že od příštího pondělí se v Česku na dva týdny přeruší veškeré profesionální i amatérské sportovní akce. S reakcí na nové opatření přišel už třeba Milan Gulaš, kterému se příliš nepozdává.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Milan Gulaš z Plzně.

Článek

„Sebrali nám diváky, teď už nebudeme moct hrát ani zápasy. Na dva týdny? Nebo déle? Nějaká čísla, která prokazují, že hokejový zápas, který probíhá v ohromné hale, je rizikovější než nákup v supermarketu??? Můžete nám to vysvětlit, pane Prymulo???" táže se ministra zdravotnictví prostřednictvím svého Twitteru klíčový útočník hokejové Plzně.

Nejproduktivnější hráč a nejlepší střelec posledních dvou extraligových ročníků navíc připomíná, že v tuzemské nejvyšší hokejové soutěže už všechny týmy byly, nebo se právě nacházejí v karanténě (byť Olomouc to zatím nepotvrdila, přestože výskyt covidu-19 se objevil u několika jejích členů).

Gulaš tím naráží na vyjádření některých odborníků a hygieniků, podle kterých člověk, který již onemocnění covid-19 prodělal, jej nemůže v určitém období dostat znovu. Délka tohoto období ale není jasná. Někdo mluví o třech měsících, jiný o pěti.

Navíc je fakt, že i když byl do karantény umístěn celý tým, neznamená to ještě, že covidem-19 onemocněli všichni jeho hráči. Extraliga přehled o počtu nakažených a vyléčených nevede.

„Všechny týmy v extralize již byly pozitivně testovány na covid. Přesná čísla nemám, ale jistě by nebylo těžké dohledat, kolik procent hráčů bylo pozitivně testováno a podle informací od odborníků tedy vůči nákaze imunních minimálně 90 dní. Proč tedy nemůžeme hrát?" ptá se Gulaš.

Sportovní manažer Plzně Tomáš Vlasák pak Sport.cz řekl, že čtrnáct dní bez hokeje prostě týmy musejí vydržet. „Pokud se nebude hrát opravdu jen dva týdny, volné termíny bychom pak měli být schopni najít. Kdyžtak se prostě bude víc hrát než trénovat. Kdyby ale zákaz sportu měl trvat déle, to už by bylo horší," prohlásil.

Reklama