Hlavní obsah

Katastrofa, bude se šetřit, klub projde řezem, přiznává šéf Sparty Bříza

PRAHA

Zpackaná sezóna, frustrace hráčů, fanoušků, trenérů, vedení. Sparta v letošní sezóně dostala tvrdé k.o. Play-off si nezahraje, čeká ji období, kde bude bojovat o udržení v nejvyšší souteži, což se patrně podaří. Co potom? Změny a utahování opasků. "Musíme ukázat jasnou vizi, procházíme generačním řezem, musíme ušetřit," přibližuje budoucnost generální manažer klubu Petr Bříza.

Foto: Stanislav Peška, ČTK

Zleva hlavní trenér hokejové Sparty Miloslav Hořava, generální manažer týmu Petr Bříza a prezident klubu Viliam Sivek.

Článek

Sezóna bez play-off: "Ani v nejhorším snu jsem si nedokázal představit takový scénář. Prožíváme naprosto katastrofální sezónu, kterou jsme totálně zpackali. Nemůžeme se divit, že nyní čelíme frustraci ze strany fanoušků. Je to přirozené, mají na to právo. I přesto je obdivuhodné, jak nás celou dobu podporovali. I v nejhorší sezóně Sparty za posledních 15-16 let."

V září ještě jeden z favoritů: "Byli jsme spolu s trenéry na začátku sezóny přesvědčeni, že se nám tým podařilo vhodně doplnit. Bohužel se ale nepodařila najít správná chemie, nefungovalo nám téměř nic a propadali jsme se až do této situace."

Změny, které nepomohly: "Snažili jsme se tým takzvaně nakopnout. Provedli jsme změnu na trenérských postech, motivačně nastavenými prémiemi přišli hráči neúspěchem v základní části o jejich celou výši za tuto sezónu a od 1. listopadu sami souhlasili také se snížením svých základních platů o dvacet procent s tím, že si je mohli vybojovat zpět jen za dosaženou účast ve čtvrtfinále. Ale bohužel, nic z toho nezafungovalo natolik, abychom se vyhnuli hořkému konci."

Jiří Vykoukal v dresu Sparty si už nezahraje, šel do Českých Budějovic.foto: www.hcsparta.cz

Vítr v týmu před koncem základní části: "Chtěl bych především říct, že jsme udělali transfery, které mají smysl i z hlediska sestavování týmu pro nadcházející sezónu, udrželi konkurenceschopnost týmu a navíc jsou pro nás skutečně finančně výhodné, takže nám pomohou pokrýt značné finanční ztráty, které nám letošní sportovní neúspěch způsobil"

Co letos ještě: "Je potřeba sezónu dohrát se ctí. Proto jsme rozhodně nemohli rozprodávat kádr a ročník dohrát s torzem mužstva. Navíc je třeba říci, že i když máme 25 bodů náskok, nejsme ještě zachráněni od účasti v baráži a nemůžeme si dovolit riskovat. Hráči mají zodpovědnost za své výkony v sezóně a není řešení je teď pustit, aby si v pohodě zahráli v jiném klubu play-off a po sezóně přišli zpátky. Nicméně i tak nám naše transakce a prodej hráčských práv do konce sezóny přinesly celkovou úsporu a částečné pokrytí ztrát v našem rozpočtu ve výši 3,4 milionů korun."

Co do budoucna: "Musíme ukázat jasnou vizi, jak pokračovat do budoucna, dát důvod zapomenout na tuto sezónu. Mám za sebou desítky hodin jednání při hledání nového sportovního ředitele klubu a dalšího sportovního manažera pro scouting a rozvoj hráčů Sparty a další hodiny jednání jsme následně tomuto tématu věnovali ve vedení klubu. Chceme celé řízení včetně jmenování a uvedení do funkce uzavřít nejpozději do konce února"

Trenér Miloslav Hořava přišel do klubu v průběhu sezóny, ale ani on nedokázal Spartu dostat do play-off. foto: Právo/Jan Handrejch

Co od tohoto kroku očekávat: "Vytvoření širšího týmu, který bude mít na starosti sestavení a fungování A-týmu a jeho výsledky."

Generační obměna "S": "Máme jasnou představu, jakým způsobem ´novou Spartu´ budovat. Je potřeba říct, že procházíme významným generačním řezem. Skladbu A-týmu budeme budovat s víceletou perspektivou. Vím, že naše výsledky se posuzují podle postavení A-týmu, ale v minulých letech jsme na Spartě odvedli spoustu práce ve výchově mládeže a je na čem stavět. O šanci v A-týmu si dnes říká vícero mladých hráčů. S devíti jsme se rozhodli podepsat dlouhodobé profesionální smlouvy"

Bude se šestřit: "Musíme ušetřit a hrát pouze s kádrem, který si můžeme finančně dovolit. Na sportovní provoz celého klubu včetně mládeže potřebujeme částku kolem 110 milionů korun. A nedisponujeme prostě částkami v řádu desítek milionů, abychom si mohli dovolit kupovat hotové hráče. Ale věříme, že vybudujeme trpělivě další generace hokejistů, kteří Spartu potáhnou."

Reklama

Související témata:
  4 : 1 Třinec - Pardubice 4 : 1 dohráno
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice