Hlavní obsah

Vicemistr vs. mistr. Souboj Vítkovic a Pardubic začíná, cílem je finále

PRAHA

Konec čekání. V sobotu začne boj, který určí jednoho finalistu hokejové play-off extraligy 2010/2011. Úřadující mistr z Pardubic zavítá do loni stříbrných Vítkovic. Před rokem se utkala tato mužstva o titul, letos se střetnou už v semifinále. „Teď to budou jiné zápasy, tohle se rychle zapomíná,“ míní reprezentační asistent Josef Paleček. Kdo má větší šanci?

Foto: Alexandra Mlejnková, ČTK

Mela před brankou Dominika Haška v loňském finále extraligy mezi Vítkovicemi a Pardubicemi. Letos dojde do posledního kola jen jeden tým. Který?

Článek

Díky lepšímu umístění v základní části začíná před vlastními fanoušky ostravský klub. „Vítkovice jsou doma nebezpečné, ale Pardubice s nimi mají letos lepší bilanci, dle mého to bude dlouhá série,“ odhaduje Paleček.

Ve čtvrtfinále si Pardubice v nejkratším možném termínu poradily se Zlínem, vyhrály 4:0 a ve vyřazovacích bojích už šestnáct utkání nepoznaly, jak chutná být na druhé straně v kůži poražených. Vítkovice přehrály České Budějovice 4:2 na zápasy, když v posledním klání nedovolily soupeři ani vstřelit gól.

Víkendový program semifinále play-off
Sobota, 17:00Vítkovice - Pardubice
Neděle, 18:10Vítkovice - Pardubice
Vzájemné zápasy v nejvyšší soutěži
Celkem 184 - 96 výher Pardubic, 76 výher Vítkovic, 12 remíz a skóre 649:579 pro Pardubice.

„Šestnáct vyhraných utkání je hezká šňůra, ale já bych zápasy nesčítal. V další sérii nám to k ničemu asi nebude. Sebevědomí z loňska ale nějaké máme,“ přiznává pardubický kapitán Petr Koukal.

Základem vyřazovacích bojů bývají gólmani. A na tyto posty se mohou obě mužstva spolehnout. Zde mají jistotu. Třiatřicetiletý vítkovický Roman Málek a proti němu o deset let mladší Martin Růžička. Oba v letošním play-off stlačili průměr obdržených branek pod číslo dva, což je známka kvality.

Růžička se loni učil od Haška

„Málek je zkušenější, v tomto Růžičku převyšuje, ten je navíc takto vysoko teprve podruhé, ale on se loni hodně naučil od Dominika Haška. Myslím si, že v této sérii budou o trošičku lepší Pardubice a postoupí,“ míní Paleček.

S touto prognózou ale nesouhlasí vítkovický gólman Málek. „Myslím, že není důvod si na Pardubice nevěřit. Do play-off nelze jít s myšlenkami na to, že budete prohrávat. Pardubice budou těžký soupeř, ale my chceme postoupit do dalšího kola,“ prozrazuje s odhodláním na klubových stránkách.

Čísla soupeřů
VítkovicePardubice
1928Rok založení1923
1936/37Poprvé v nejvyšší soutěži1937/38
Mistr ligy – 1952, 1981Největší úspěchyMistr ligy – 1973, 1987, 1989, 2005, 2010
12Vstřelené góly ve čtvrtfinále16
11Inkasované góly8
14,8Využití přesilovek v %21,7
Viktor Ujčík (3+2)Nejproduktivnější útočníkJan Starý (3+4)
L. Vosátko, M. Malík (1+2)Nejproduktivnější obránceJakub Nakládal (1+1)
Roman Málek 95,35Úspěšnost brankářů v %Martin Růžička 92,79

Reklama

Související témata: