Hlavní obsah

Extraliga se rozšiřovat nebude, žádost Ústí a Chomutova odporuje stanovám

ROPICE

Hokejová extraliga se i v příští sezoně bude hrát se čtrnácti účastníky. Návrh prvoligových klubů z Ústí nad Labem a Chomutova na rozšíření soutěže na šestnáct týmů odporuje stanovám Asociace profesionálních klubů, která dnes jejich žádost bez hlasování zamítla.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Hokejisté Ústí nad Labem

Článek

Nejlepší týmy druhé nejvyšší soutěže, kterým se dlouhodobě nedaří mezi elitu projít sportovní cestou v baráži s posledním týmem extraligy, se postup neúspěšně pokusily uhrát i na diplomatickém poli. Jak jejich společná žádost o vstup do APK, tak návrh na rozšíření extraligy na šestnáct mužstev narazily.

"Klub může do APK vstoupit pouze sportovním získáním soutěže, podle stanov jsme neměli právo o tom vůbec hlasovat," řekl novinářům šéf APK Ctibor Jech. Žádost o rozšíření extraligy zase nesplnila formality. "Takový materiál musí být na základě stanov podán nejméně čtrnáct dnů předem," podotkl Jech.

Podle něj už neexistuje časový prostor, aby mohly být případné další návrhy a změny v systému projednány a schváleny ještě před nadcházející sezonou. "To v žádném případě, může se o tom diskutovat v průběhu dalšího ročníku," uvedl Jech.

Podle generálního manažera Chomutova Jaroslava Veverky mladšího klub zváží, zda předložení žádosti zopakuje prostřednictvím jiného člena APK. "Jsou kluby, který by na rozšíření extraligy slyšely, ale i ty, které by chtěly jednat o zúžení. My budeme dělat vše pro to, abychom se do extraligy dostali. Tohle byla jedna z dílčích věcí. Teď musíme projednat další postup," řekl Veverka, jehož klub dopředu s úspěchem prakticky nepočítal.

Veverka tvrdí, že severočeský klub v mnoha ohledech splňuje licenční kritéria APK. "Do hokeje investujeme už několik let velké finanční prostředky. Splňujeme všechny požadavky APK, co se týče zimního stadionu nebo bezdlužnosti," řekl Veverka.

Prvoligové kluby nemohly bez příslušnosti k APK prosadit ani změnu v baráži. Třebaže na dnešním zasedání zazněl návrh, aby se prolínací soutěž rozšířila pro dva poslední celky extraligy a dva, respektive čtyři nejlepší týmy první ligy.

"Bylo nám ale sděleno, že dnes se o tom nedá hlasovat," prohlásil Veverka. "Pokud by byly stanovy a vůle, dalo by se to zvládnout i na příští sezonu. Ale vůle není a stanovy to neumožňují. Teď to není na pořadu dne. Nejprve bychom museli postavit nějakou žádost, kterou by pak někdo z APK musel předložit. Ale nechci předbíhat, jak budeme postupovat dále," dodal Veverka.

Podle Jecha se však valná hromada změnou herního systému baráže i skupiny o udržení v extralize, tzv. play out, bude ještě v průběhu dnešního jednání zabývat.

Reklama