Hlavní obsah

Vedoucí Plzeň zdolala Litvínov, který čeká na výhru již pět utkání

PLZEŇ

Hokejisté Plzně porazili v 10. kole Litvínov 2:1 a nadále vévodí extralize. Indiáni sice po většinu zápasu svého soupeře přehrávali, ale výborně chytající Petr Franěk dovolil skórovat pouze Michalu Dvořákovi a Janu Kovářovi. Necelých pět minut před koncem snížil na rozdíl jediné branky Juraj Majdan. Vyrovnat už Středočeši ani při hře bez brankáře nestačili a popáté za sebou prohráli.

Článek

Složení litvínovských útočných trojic doznalo po sérii posledních neúspěchů řady změn, přesto hostům vstup do utkání nevyšel. Domácím nabídli dvě přesilové hry v rychlém sledu za sebou. Severočechy v nich uchránil od pohromy jen pohotový gólman Franěk. Vyrazil totiž dvě Dudovy střely z bezprostřední blízkosti, které připravil přesnými přihrávkami zpoza branky Straka. Při přesilovkovém nahození Hanzlíka od modré čáry Fraňka zachránila horní tyč a již při hře pět na pět Heřman po individuální akci pálil mimo.

Hosté vůbec nestíhali se Západočechy bruslit, dravý Mrňa ovšem při svém sólu nedokázal přesně zakončit. Litvínov pořádně ohrozil branku hájenou místo nemocného Svobody Mazancem až v 15. minutě během vyloučení nové plzeňské posily Schnabela. Aktivnější však zůstali domácí i ve druhé třetině, na jejímž začátku prověřil Heřman Fraňka táhlou střelu při přečíslení dvou na jednoho a následná Dvořákova dorážka mířila jen těsně vedle. Poté Západočeši nezužitkovali krátkou početní výhodu pět na tři, ale krátce po jejím skončení se do útočného pásma šikovně protáhl Dvořák a uspěl pokusem z otočky.

Po polovině utkání mohl zvýšit plzeňské vedení mezi kruhy nekrytý Straka, ale Franěk jeho střelu skvěle zastavil. Ve 34. minutě se po vyhraném buly dostal až před Mazance Frolík, mladý brankář ovšem dokázal vleže proti jeho střele zasáhnout. Na druhé straně neuspěli na brankovišti Johnson s Dvořákem. Těsně před koncem prostřední části Franěk opět vychytal střelu osamoceného Straky a z protiútoku neuspěl tváří v tvář Mazancovi Ručinský.

V úvodu závěrečné dvacetiminutovky hosté nezužitkovali čtyřminutovou přesilovku a naopak se dvěma nedovolenými zákroky brzy po sobě dostali do dvojnásobného oslabení. V něm sice nejprve překvapivě zahrozil svižným pokusem Hübl, ale vzápětí už zvýšil díky teči bránícího Jareše Kovář z levého kruhu na 2:0. Domácí aktivním pojetím dlouho nepouštěli hosty do šancí. Litvínov snížil až díky využité přesilové hře v 56. minutě, kdy po krásné kombinaci skóroval Majdan. Vyrovnání se ocitli Severočeši blízko při hře bez brankáře. Vteřinu před sirénou ale Mazanec stačil pravým betonem zasáhnout proti tvrdé střele Lukeše.

Plzeň 1929 - Litvínov 2:1 (0:0, 1:0, 1:1)
Branky a nahrávky: 27. Dvořák (Dan Růžička), 47. Jan Kovář (Vostřák) - 56. Majdan (Hanzl, Kousalík). Rozhodčí: Husička, Kalivoda - Charvát, Pouzar. Vyloučení: 7:8. Využití: 1:1. Diváci: 6097.
Mazanec - J. Jeřábek, Jiří Hanzlík, Marušák, St. Pierre, Dresler, Schnabel, Dan Růžička - Duda, Jan Kovář, Martin Straka - Kratěna, J. Hlinka, Lev - Dvořák, M. Heřman, Johnson - Stránský, Vostřák, Mrňa. Trenéři: M. Jelínek, Razým a Michal Straka.
Franěk - Černošek, Kousalík, Pojkar, Jareš, Skuhrovec, Brejčák, Gula, Kubát - Frolík, V. Hübl, Ručinský - Trávníček, Hujsa, Lukeš - Kubinčák, Heinisch, Jenáček - Majdan, Hanzl, Gerhát. Trenéři: Kýhos a Kučera.

Reklama