Hlavní obsah

V extralize začíná hra nervů. Černého Petra si pro play-off vytáhne kvartet týmů

Čím nižší patro extraligové tabulky, tím větší vrásky budou mít hráči a trenéři po následující týdny. Dvaadvacet kol zbývá do konce základní části. V banku je 66 bodů. Ty rozhodnou. Na první pohled bodů habaděj. Ale především týmy z druhé poloviny tabulky nemohou mít klidné spaní. Do vyřazovací části se probojuje deset týmů a v posledních pěti sezónách stačilo na poslední postupovou pozici do předkola play-off 70 až 76 bodů. Při současném bodovém sběru pro některé kluby vesmírná hranice.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Hokejisté Třince slavili loni premiérový extraligový titul, v této sezóně zatím bojují o první šestku.

Článek

První České Budějovice získaly v průměru z každého utkání téměř dva body. Poslední Mladá Boleslav se nedostala ani na jeden.

Třinec (31 zápasů) - 7. místo, 49 bodů Úřadující mistr má ze všech odehraných zápasů zisk 1,58 bodů na utkání. Pokud budeme počítat průměr 73 bodů na postup mezi desítku, Třinci chybí 24 bodů.

Vítkovice (31) - 8. místo, 47 bodů Vicemistr z Vítkovic má na virtuální hranici dosáhnout 26 bodů, což při dosavadní bilanci by neměl být problém. V roce 2011 ale mužstvu nepomůže Viktor Ujčík, který už přes měsíc nehraje. „Stoprocentně nepůjdu do zápasu před novým rokem,“ řekl o svém zranění kolena zkušený útočník, který má nataženou podkolení šlachu.

Posledních pět sezón po základní části
SezónaPořadíTýmBody
2010/201110. místoKarlovy Vary71
2009/201010. místoLitvínov70
2008/200910. místoTřinec71
2007/200810. místoZnojmo76
2006/200710. místoTřinec76

Kladno (30) - 9. místo, 45 bodů Rytířům chybí ke "klidu" 28 bodů. A ty nejsou nereálné, pokud nepřijde propad. „Poslední dva zápasy zvládli výborně, hrají střed tabulky. Kladno je letos výborné, hlavně doma,“ svěřil se pro klubové stránky Marek Posmyk, nová posila Kladna.

Litvínov (31) - 10. místo, 43 bodů Tým ze severu Čech musí podle průměru pěti posledních sezón získat ještě třicet bodů. A je na hraně. Zatím si drží poslední postupové místo. Na klid potřebuje vydolovat třicet bodů. Pokud bude dodržovat současnou bilanci, vyjde mu postup o vlas.

Brno (30) - 11. místo, 36 bodů Za hranicí předkola play-off je v současné době Kometa. Na desátou příčku ztrácí sedm bodů. Pokud bude chtít Brno mít po základní části 73 bodů, je právě v polovině, ale utkání má před sebou jen 22 a 30 už za sebou. „Udělali jsme nějaké výměny a až na Jardu (Svobodu) jsme kompletní. Přes svátky je více času, takže máme čas potrénovat a připravit se na soupeře,“ pověděl Leoš Čermák.

Slavia (30) - 12. místo, 33 bodů Čtyřicet bodů. To je porce pro slávisty s trenérem Vladimírem Růžičkou. Ten provedl řadu změn. Přesto výrazněji Slavia body sbírat nezačala. I pro ni platí, že má nejvyšší čas. „Jsme v těžké situaci, ale víme, o co hrajeme. Musíme se z toho dostat tak, že budeme hrát jednoduchý přímočarý hokej,“ je optimistou Růžička na slávistických stránkách.

David Výborný, kapitán Mladé Boleslavi, má se spoluhráči před sebou těžký úkol.foto: Právo/Petr Hloušek

Karlovy Vary (31) - 13. místo, 32 bodů Další mužstvo, které nemá o čem přemýšlet, pokud chce pokračovat i po základní části, musí procitnout a sbírat body v daleko rychlejším tempu. Na tabuli si hráči mohou napsat číslovku 41 - hranice možného úspěchu. „Mám velmi pozitivní dojem z našeho výkonu a jsem překvapen, že jsou Karlovy Vary až na předposledním místě tabulky. Pokud budou takové výkony pokračovat, tak to vidím velice dobře,“ nechal se slyšet Tomáš Sýkora po utkání s Libercem, které se hrálo před reprezentační přestávkou.

Mladá Boleslav (31) - 14. místo, 30 bodů Nejhorší vyhlídky do následujících týdnů má Boleslav. Stále je poslední, získala jen třicet bodů a k pomyslným 73 bodům jí chybí 43 bodů, což není lehká pozice do 26. února, kdy končí základní část. „Hodně vyrovnaných zápasů jsme prohráli. Zbývá však ještě dost utkání, navíc se nám někteří hráči konečně vrátili z marodky. Dáme se dohromady a snad se z posledního místa vyšvihneme,“ řekl optimisticky pro klubové stránky obránce Gord Baldwin.

On věří, ale tak to je u každého hráče ze všech čtrnácti mužstev. Jisté je, že na čtyři týmy se nedostane. Hra nervů začíná gradovat.

Reklama