Hlavní obsah

Zavrženíhodný útok osobního charakteru! Duda má podmíněně zastavenou činnost na 9 měsíců

Aktualizováno

Funkcionář hokejového Liberce Radek Duda má zastavenou činnost na dobu devíti měsíců s podmíněným odkladem do poloviny června příštího roku. Rozhodla o tom disciplinární komise Českého hokeje kvůli Dudově incidentu s útočníkem Petrem Vampolou v prosincovém utkání první ligy mezi Benátkami nad Jizerou a Slavií.

Foto: Sport.cz

Snímek z videopřenosu zápasu Benátky - Slavia. Radek Duda (na tribuně) ve slovní potyčce s Petrem Vampolou.

Článek

Benátky jsou partnerským klubem extraligového Liberce, v němž Duda působí jako dovednostní trenér a skaut a v prosinci na stadionu Benátek sledoval jejich duel se Slavií.

V závěru druhé třetiny se na ledě přiostřilo a emoce se přenesly i do hlediště. Hlavně Dudovou zásluhou... Ten Vampolu ranil zmínkou o smrti blízké osoby a slávistický útočník neměl daleko k tomu, aby se přes mantinel dostal na tribunu a s Dudou si vše vyřídil po svém. Zabránil mu v tom hlavně včasný zásah rozhodčích. Dudova slova se měla týkat toho, že Vampola žije s vdovou po obránci Karlu Rachůnkovi Kateřinou, s kterou se loni v září oženil.

Zatímco Vampola obdržel trest do konce utkání za nesportovní chování, Duda byl ze stadionu pořadatelskou službou vykázán.

„Na základě přímých svědectví a videozáznamu dospěla disciplinární komise Českého svazu ledního k závěru, že konflikt byl jednoznačně vyvolán trenérem Radkem Dudou, a to zvlášť závažným, nepřijatelným a zavrženíhodným slovním napadáním hráče osobního charakteru. Došlo tak ke zjevnému porušení Soutěžního a disciplinárního řádu ČSLH, stejně jako Etického kodexu Unie profesionálních trenérů Českého olympijského výboru," uvedla svazová disciplinární komise vedená svým předsedou Josefem Řezníčkem v tiskové zprávě.

Dudovo chování zanesli do zápisu utkání i hlavní rozhodčí zápasu se Slavií Hucl s Jechoutkem, podle nichž šlo o slovní napadení osobního charakteru, kdy bylo zmíněno úmrtí blízkého člověka Petra Vampoly.

„Disciplinární komise ČSLH potrestala trenéra Radka Dudu zastavením činnosti na dobu devíti měsíců s podmíněným odkladem do 15. 6. 2022 včetně," stojí v rozhodnutí disciplinárky.

Ta při vynesení verdiktu vzala na vědomí i sdělení, že Dudovi byla klubem v souvislosti s jeho jednáním na dobu jednoho měsíce zastavena činnost a uložena finanční pokuta, přičemž byl upozorněn, že v případě opakování podobného prohřešku s ním bude rozvázána smlouva.

Reklama