Hlavní obsah

Zásah videa do série Brna s Vítkovicemi. Jak komise rozhodčích vyhodnotila neuznané góly?

Praha

Třemi situacemi, ve kterých byl během víkendových utkání předkola play off hokejové extraligy v sériích mezi Vítkovicemi s Brnem a Karlovými Vary s Pardubicemi uplatněn systém brankového videorozhodčího, se zabývala komise rozhodčích. A ve všech třech případech potvrdila, že je hlavní sudí vyhodnotili správně.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Rozhodčí Adam Kika (vlevo) a Daniel Pražák prohlížejí videozáznam gólové situace brněnského Jana Hrušky v sobotním zápase Komety s Vítkovicemi.

Článek

V sobotním třetím duelu Energie s Dynamem se řešilo, jestli vítězný gól karlovarského Martina Kohouta v prodloužení nebyl dosažen rukou či kopnutím a následně na základě trenérské výzvy Východočechů, zda mu nepředcházelo nedovolené bránění.

„Komise dospěla k závěru, že útočící hráč, který srazil rukou nekrytý kotouč na paži brankáře, byl do brankoviště natlačen protihráči, takže kontakt s brankářem nemůže být považován za nedovolené bránění. V brankovišti byl kotouč uveden do pohybu aktivitou bránících hráčů, z nichž jeden se ho předtím, než překročil brankovou čáru, dotkl jako poslední," vysvětlila komise rozhodčích, že arbitři Jeřábek s Veselým uznali gól v souladu s pravidly.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Hlavní rozhodčí Daniel Pražák (vpravo) neuznává gól brněnského Jana Hrušky v sobotním utkání předkola play off Komety s Vítkovicemi.

V sobotním zápase Komety s Vítkovicemi rozhodčí Pražák s Kikou v poslední minuté druhé třetiny neuznali za bezbrankového stavu gól vítkovického útočníka Jana Hrušky. Učinili tak na základě trenérské výzvy, v níž brněnský celek reklamoval Hruškovo bránění gólmanovi Vejmelkovi v zákroku.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Zleva hlavní rozhodčí Daniel Pražák, trenér Vítkovic Miloš Holaň a autor neuznaného gólu Jan Hruška z Vítkovic.

„Hruška byl sice protihráčem přistrčen, ale svůj pohyb umocnil a do brankáře úmyslně zatlačil loktem, čímž ho posunul, takže nemohl zaujmout plnohodnotnou pozici. Vzhledem k tomu, že kontakt útočícího hráče byl vyhodnocen jako úmyslný, nebyl gól uznán. Platí, že pokud útočící hráč vyvolá s brankářem mimo brankoviště jakýkoli jiný kontakt než náhodný, gól nebude uznán," stojí v prohlášení komise rozhodčích.

O den později ve čtvrtém zápase stejné série byl na základě trenérské výzvy Vítkovic posuzován gól brněnského Petra Holíka z 35. minuty na 1:1. I tato trefa nakonec neplatila, sudí Pešina s Hejdukem odhalili provinění Martina Zaťoviče. „Při couvání v brankovišti odtáhl bruslí hůl brankáře, čímž byla výrazně omezena jeho možnost zasáhnout proti následné střele. Gól proto nemohl být uznán," míní komise rozhodčích.

Reklama