Hlavní obsah

Svěrkoš trest za filmování nedostal

Karel Felt

Fotbalista Baníku Ostrava Václav Svěrkoš odešel ze čtvrtečního jednání disciplinární komise ČMFS bez trestu. "Hráč se neprovinil z hlediska disciplinárního řádu a řízení proti němu se dnešním dnem zastavuje," konstatoval předseda komise Alexander Károlyi.

Foto: ČTK/Vladislav Galgonek

Ostravský Václav Svěrkoš (vlevo) prochází obranou Sparty v utkání 18. kola fotbalové ligy.

Článek

Komise rozhodčích a delegátů ČMFS podala disciplinární komisi podnět, zda se hráč nedopustil nesportovního chování, když v utkání Sparty v Ostravě v 18. kole nejvyšší soutěže úmyslně předstíral že byl v pokutovém území nedovoleně atakován hráčem Sparty Hübschmanem. Hlavní rozhodčí Vidlák jeho úmysl nepostřehl a nesprávně nařídil penaltu.

Svěrkoš filmoval i v Teplicích

Hráč pak měl svoje filmování potvrdit v rozhovoru pro TV Nova, jíž řekl: "Cítil jsem jeho nohu, tak jsem to zkusil. Asi to penalta byla, já jsem prostě upadnout musel." Navíc prý podobně zkusil Svěrkoš přihrát penaltový faul i v utkání v Teplicích, ale tam dostal za filmování žlutou kartu.

Svěrkoš se bránil tím, že ke kontaktu došlo a tím "zkusil" myslel projít kolem Hübschmana a vystřelit. Rozhodčí Karel Vidlák trval na svém, že kontakt viděl jako penaltový, ale... "Delegát mi to vyčetl hned po utkání jako chybu a na komisi rozhodčích jsem také dostal za uši," přiznal před komisí sudí. Delegát Christos Čanaklis ve svém písemném vyjádření nařízení penalty považoval za nesprávné.

Nešlo o disciplinární provinění

Károlyi po vynesení verdiktu zdůraznil, že nešlo ze strany Svěrkoše o disciplinární provinění. "Zda šlo o nesportovní chování musí posoudit rozhodčí. Od toho jsou na hřišti a je to plně v jejich kompetenci. Tímto způsobem se nepostupuje nikde na světě, aby disciplinární komise řešila, co měl či neměl sudí odpískat a zda hráč filmoval či nikoliv."

"To bychom si tu mohli zřídit odbočku Filmového studia Barrandov a promítat si nepřetržitě zápasy. Co se týká Svěrkošova výroku pro TV Nova, záleží na jeho svědomí, ale nemůžeme ho trestat za jeho svobodné vyjádření. Byl by to i zásah do jeho práv. Nebudeme také nabádat hráče, aby lhali,"zdůraznil šéf disciplinárky Károlyi.

Případ pořadatelské služby Baníku odročen

Případ nedostatků v činnosti pořadatelské služby Baníku Ostrava při utkání se Spartou v utkání 18. kola Gambrinus ligy byl odročen na příští týden. Disciplinární komise chce osobně vyslechnout nejen zástupce klubu, ale i technického delegáta Miloše Koloničného, který se ve čtvrtek nemohl osobně zúčastnit.

Na Bazalech létaly dýmovnice, bouchaly dělobuchy (byť ne na hrací ploše), hráči soupeře byli hrubě uráženi a sparťana Michalíka dokonce několikrát trefila sněhová koule ze sektoru domácích vlajkonošů, takže nemohl zahrávat roh a hlavní rozhodčí Vidlák utkání přerušil.

Hlavní pořadatel Baníku Ostrava Petr Šlachta zdůraznil, že je těžké při vstupní kontrole najít všechny pyrotechnické pomůcky. "Spoustu jsme jich zabavili, jen u sparťanských fandů třináct, ale to jsou malé válečky a dělobuchy nejsou větší, než cigareta. Jakmile zazněl urážlivý pokřik, upozornil je rozhlas, ale tomu nezabráníte. Jeden začne a další se přidají," uvedl Šlachta.

Rozhodčí Karel Vidlák na rozdíl od technického delegáta Koloničného neviděl v pořadatelské službě vážnější nedostatky.

Mixzóna v Ostravě nevyhovuje

Zástupci Baníku byli dotázáni také na chování podavače míčů Tomáše Kosteleckého, který váhal s podáním míče v nastaveném čase sparťanu Michalíkovi a ten do něj strčil, za což byl vyloučen a už před týdnem dostal pokutu 30 000 korun.

Ostravští činovníci chlapce hájili, že nechtěl zdržovat, nicméně s ním prý hovořili. Zřejmě nepochopili, že podavač je od slova podávat, nikoliv zastavovat míč, což on prý učinil. Faktem však je, že svoji funkci neplnil správně jen v inkriminovaném případě v nastaveném čase, ale několikrát během zápasu.

O tom, že na Bazalech není vyhovující mixzóna také nechtěli ostravští zástupci příliš slyšet. Skutečnost, že novináři zastavovali hráče při odchodu do šaten, protože jiné vhodnější místo není, je však porušením platných norem, protože do prostor k hřišti nemají být vpuštěni. Dokonce si vymysleli, že o fungování mixzóny mluvili s ostravskými novináři, což ti vyvrátili.

Reklama

Související témata:
  2 : 0 Třinec - České Budějovice 2 : 0 dohráno
20240328T17 : 00:00+0100
Třinec vs. České Budějovice
Třinec vs. České Budějovice
Třinec
České Budějovice