Hlavní obsah

Na ledě pobyli takřka 114 minut. Vítkovičtí hokejisté ani netušili, že překonali extraligový rekord

Marek BurkertSport.czPrávo

Jakoby si zahráli dva zápasy po sobě. Čtvrteční prodloužení v Českých Budějovicích stanovilo nový český rekord v délce hokejového zápasu a do osmičky týmů pro čtvrtfinále posunulo šťastnější hráče Vítkovic.

Článek

Když na olympiádě v Naganu vypadla Kanada s českými hokejisty v semifinále po nájezdech, stěžovali si Wayne Gretzky a spol., že byli vyřazeni v dovednostních soutěžích a nikoli v nervy drásajícím prodloužení, jak bývá zvykem v play off NHL.

Včerejší délka utkání mezi Českými Budějovicemi a Vítkovicemi nabobtnala až k údaji 113 minut 51 vteřin, než o postupu hostů rozhodl slovenský útočník Peter Húževka. Nový extraligový rekord by se v NHL zařadil až na 22. pozici. Zámořským maximem je totiž čas 176 minut a 30 vteřin, po který pobyli na ledě hráči Montrealu a Detroitu 24. března 1936. Rozhodlo se tehdy až v šestém prodloužení!

Hokejové maratóny v NHL a Kontinentální lize:
V NHL se nejdelší zápasy odehrály v 30. letech minulého století. V roce 1936 skončilo utkání Montreal Maroons - Detroit Red Wings 0:1 v šestém prodloužení po 176 minutách a 30 sekundách hry. Rovněž v šestém prodloužení, tentokrát vítězstvím domácího mužstva 1:0, skončil o tři roky dříve 164 minut a 46 sekund dlouhý zápas mezi týmy Toronta a Bostonu.
Třetí nejdelší zápas v historii NHL je z roku 2000, kdy se hrálo navíc 92 minut a sekundu a hostující hráči Philadelphie Flyers porazili 2:1 Pittsburgh Penguins.
Dva z pětice nejdelších duelů NHL rozhodli čeští útočníci. Petr Sýkora z Anaheimu ukončil v roce 2003 po 140 minutách a 48 sekundách utkání v Dallasu, Petr Nedvěd zajistil v roce 1996 Pittsburghu vítězství nad Washingtonem v čase 139:15.
Nejdelší zápas v historii play off Kontinentální ligy sehráli letos 25. února hokejisté Čerepovce a Jaroslavle. Třetí prodloužení duelu skončilo v čase 118:48 vítězstvím domácího týmu. Předchozí rekord KHL držel se 109 minutami a 11 sekundami hry zápas Magnitogorsku s Omskem z ročníku 2010/11.

Předchozím českým rekordem bylo nastavení sedmého zápasu čtvrtfinále 2009, které na pardubickém ledě rozhodl plzeňský Martin Adamský v čase 86:07. „Já ale vůbec netušil, že jsme teď nějaký rekord překonali. My si hlavně neustále opakovali, ať neuděláme chybu," tvrdil Húževka, na kterého ve 114. minutě sedla štěstěna. „Celý zápas jsem se trápil, nešlo mi to. Ale naskočil jsem ze střídačky, Ruda Huna dal puk na Sváču (Vladimír Svačina), který na sebe natáhl beka i gólmana a já měl prázdnou branku," popisoval Húževka, kterému zraněný Viktor Ujčík rychle spěchal pro památeční puk.

V prodloužení to nebyl bůhvíjak výstavní hokej. Oba týmy ale stáhly sestavu, trenéři praktikovali krátká střídání. A právě při něm vznikla osudná budějovická chyba. „Najednou se tam odrazil puk a Vítkovice k němu měly blíž," litoval obránce Mountfieldu František Ptáček. „Že hrajeme rekordní duel, to nám bylo celkem jedno. My to chtěli odehrát bez chyby, ale nakonec jsme jednu udělali," zlobil se kapitán Jihočechů Jiří Šimánek. „Zdálo se, že sil máme víc. Vítkovice mají v obraně vysoké hráče, už se tam kolikrát točili, ale bohužel," smutnil.

V duelu s reprezentačním gólmanem Jakubem Kovářem měl nakonec navrch vítkovický náhradník Filip Šindelář, který podle oficiálního zápisu předvedl neskutečných 84 zásahů. „Ze zápasu jsem měl dobrý pocit a cítil jsem se slušně, i když v prodloužení to kolem brány hodně lítalo a párkrát jsem si říkal, že už je to asi špatné," líčil Šindelář. „My ale mohli jen získat. Kdybychom po takovém průběhu prohráli, tak jsme jeli domů se vztyčenou hlavou. Ale štěstí stálo při nás," tvrdil jedenatřicetiletý brankář, který skočil do hry ve druhém zápase série a Roman Málek je od té doby na střídačce.

Reklama

Související témata: