Hlavní obsah

Čáslava se v Pardubicích chce pokusit o návrat do reprezentace

Pardubice

Hokejový obránce Petr Čáslava, dřívější stálice reprezentační defenzivy, chyběl na letošním mistrovství světa kvůli zdravotním problémům. Z předchozích sedmi startů v řadě od roku 2007 do roku 2013 si ze šampionátů přivezl několik medailí včetně zlata z roku 2010. Po nynějším návratu z klubového angažmá v KHL do Pardubic půjde do nadcházející sezóny s cílem prosadit se znovu do národního týmu i s výhledem pro MS 2015 v Praze.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Petr Čáslava se vrací do Pardubic.

Článek

Sledoval jste pozorně nedávno skončené MS v Minsku?

Samozřejmě. Hlavně naše zápasy, protože znám všechny kluky a na dálku jsem jim držel palce. A od čtvrtfinále jsem si všímal i vystoupení Ruska, jelikož jsem tam strávil několik let. Turnaj pro Česko i ostatní týmy dopadl tak, jak dopadl a víc bych to nerozebíral.

Co zapříčinilo, že jste se nedostal ani do širší nominace českého výběru?

V KHL, kde jsem hrál za Čerepovec, brzy skončila základní část soutěže. Navíc jsem měl zranění, chyběla mi síla a potřeboval jsem se dát zdravotně do kupy. Nebyl bych na reprezentaci stoprocentně připraven. A šanci v obraně dostali jiní a především mladší hráči.

Momentálně se už chystáte na extraligu v barvách Pardubic. A co myšlenky na reprezentační návrat?

Tuhle kapitolu jsem, jak doufám, ještě neuzavřel (úsměv). Když se mi bude dařit, k herní formě se přidá i dobré zdraví a navíc přijde pozvánka, rád pojedu i na každý turnaj Euro Hockey Tour. Kdo by se nechtěl podívat do národního mužstva...

Už jste se znovu naplno adaptoval v pardubickém prostředí?

V KHL jsem nezůstal, protože mě to táhlo domů kvůli rodině. Člověk už není nejmladší a při rozhodování převážilo osobní hledisko. Vážím si toho, že jsem znovu v Pardubicích, kde všechno funguje. Už jsme v plné letní přípravě a cítím, že by to mohla být od září i pro mě dobrá sezóna.

Trenéři na vás budou nejspíš hodně spoléhat vzhledem k vašim zkušenostem. Cítíte se být šéfem obrany?

Takhle to neberu. Je tady víc třicátníků v zadních řadách, ještě třeba Benák, Píša, Kočí, Mocek. Jsem jen jedním z nich, i když připouštím, že se očekává, abych byl přínosem pro tým. S tím jsem se také vracel.

Uvažoval jste o pardubických ambicích?

Prvořadým úkolem je dostat se co možná nejvíc v klidu do play off. Snad nám k rozjezdu do sezóny a k získání podzimní herní pohody pomůže i účast v Lize mistrů, v níž narazíme i na švédského a finského soupeře.

Reklama

Související témata: