Hlavní obsah

Za druhé místo jsme šťastní a moc si toho vážíme, přesvědčuje litvínovský brankář Francouz

Josef PešoutSport.czPrávo

Jako den a noc. I tak se dají porovnat předchozí a probíhající extraligová sezóna v podání hokejistů Litvínova. Loni neprošli ani do předkola play off, momentálně mají jistotu druhého místa po základní části. A zásadní měrou k tomu přispěl i brankář Pavel Francouz.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Brankář Litvínova Pavel Francouz v utkání s Libercem.

Článek

Jak vnímáte dosažené umístění po základní části extraligy?

Moc si toho vážíme a jsme za to šťastní. Loni jsme si prošli martyriem, desítka nám unikla o jediný gól a bod a byli jsme smutní. Mrzelo nás to, ale po nevydařeném ročníku jsme se od léta oklepali a jsme rádi, jak jsme teď vysoko. Je to sport.

Váš tým zvládá zápasy i díky organizované hře a zodpovědnému přístupu.

Druhé místo je o to cennější, že v lize může i poslední porazit prvního, jak demonstrovalo vítězství Slavie nad favorizovaným lídrem z Třince. Občas se smazávají rozdíly v tabulce. A nás těší, že jsme si skvělou pozici zajistili už dvě kola před koncem. Ale neznamená to, že se uspokojíme. Naopak máme velkou motivaci i pro páteční duel se Spartou.

V čem je tajemství stabilní výkonnosti Litvínova?

Všechny zápasy se už snažíme hrát jako by to bylo play off. Většinou jsme je dobře odbránili. Připomínám tím i středeční výhru 2:0 v Liberci. Je pozitivní, když dáme gól a pak si vývoj pohlídáme. Přitom Liberečtí stáli nad propastí a museli vyhrát.

Po každém vychytaném čistém kontu velebíte i spoluhráče.

Kluci mi pomáhají a chtějí tu nulu udržet i pro mě. Padají do střel, dřou v obraně a prostě jim za to patří dík. Je pravda, že někdy jsme dostali gól až v posledních dvou minutách, ale to se stává.

Jak se chystáte na play off?

Snažíme se hlavou dostat do atmosféry, jaká je ve vyřazovací části. Tedy, že záleží na každé maličkosti. Proto hrajeme nadoraz a zkoušíme si vnutit pocit, že už jde o všechno, byť závěr základní části už můžeme dohrávat bez stresů. Ale je lepší být pořád ve střehu. Věřím, že do začátku play off 13. března se naladíme na co nejlepší herní i psychickou notu. Pauza do prvního zápasu bude dlouhá, ale takhle to vyšlo, že narazíme na celek z předkola.

Reklama

Související témata: