Hlavní obsah

Loučí se další šampión z Nagana! Kariéru ukončil Pavel Patera

Praha

Po Jiřím Šlégrovi se s aktivním hokejovou kariérou loučí další olympijský šampión z Nagana. Ve třiačtyřiceti letech se rozhodl skončit útočník Pavel Patera, který v uplynulé sezóně pomohl Olomouci jako kapitán k udržení v extralize. Patera sice měl na stole nabídku k pokračování v prvoligovém Ústí nad Labem, tu ale odmítl, neboť se chce věnovat rodině.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Hokejový útočník Pavel Patera ukončil kariéru.

Článek

Čtyřnásobný mistr světa z let 1996, 1999, 2000 a 2001 svůj konec zvažoval už po předminulé sezóně, když s mateřským Kladnem spadl z extraligy. Po prvotním zklamání se ale rozhodl pokračovat a kývnul Olomouci. Teď už se ale rozhodl definitivně. Ani nabídka od Ústí nad Labem ho nezlákala.

"Mohu potvrdit, že končím, i to, že jsem jednal s Ústím. Byl jsem s nimi už přes měsíc na všem domluvený, včetně podmínek smlouvy. Záleželo vyloženě jen na mně, zda budu pokračovat v kariéře," řekl Patera ČTK. „Vzal jsem si čas do začátku června, abych se ujistil, zda budu schopen se připravit na další sezónu. Ale pak se to ve mně zlomilo. V Olomouci jsem byl celý rok bez rodiny a té bych se teď chtěl věnovat," uvedl.

Patera v domácí extralize kromě Kladna a Olomouce nastupoval i za Vsetín, se kterým v roce 1999 získal mistrovský titul. Ten slavil i v Rusku s Omskem (2004) a Švédsku s Färjestadem (2006). Šikovný centr si na přelomu tisíciletí vyzkoušel i NHL, v dresu Dallasu a Minnesoty odehrál dohromady 32 utkání s bilancí dvou branek a sedmi asistencí.

Z kádru olympijských šampiónu z Nagana tak už zůstávají jen dva aktivní hráči. Tím prvním je třiačtyřicetiletý útočník Jaromír Jágr, který podepsal novou smlouvu v NHL s Floridou. O rok starší Martin Ručinský prodlužení kariéry stále ještě zvažuje, po letošním zisku titulu s Litvínovem se ohledně své budoucnosti ještě nerozhodl.

Patera zvažoval konec kariéry už loni pod dojmem zklamání ze sestupu s Kladnem, s nímž je jeho jméno spjato především. Kladenský odchovanec se nakonec rozhodl pokračovat v Olomouci, která středočeský klub poslala v baráži do první ligy. V 65 zápasech nasbíral 19 bodů (10+9) a s kapitánským céčkem pomohl klubu udržet se mezi elitou.

"Na Olomouc nedám absolutně dopustit," prohlásil Patera, ačkoliv na Hané zažil i nelehké chvíle. Přestože byl zdravý, nevešel se párkrát do sestavy. "Po organizační stránce vše perfektní, diváci super, po všech stránkách opravdu super. Jen to bylo daleko od domova," uvedl.

I s odstupem měsíce a půl na něm bylo znát, že je rád, že s Kohouty vydřel setrvání mezi elitou. "Bylo by hodně nepříjemné absolvovat po roce to, co předtím s Kladnem," řekl Patera. Jeho poslední zápis v kolonce startů má díky výhře nad Chomutovem (5:2) přívlastek vítězný a slavný centr ho navíc přikrášlil gólem. "Je to samozřejmě fajn, i když v tom zápase už o nic moc nešlo," konstatoval Patera.

Kapitánem byl předtím od roku 2007 i v Kladně. V Česku působil dvě sezóny také ve Vsetíně a i díky titulu z roku 1999 se může pyšnit kompletní medailovou sbírkou z extraligy. Rok nato dobyl se Vsetínem stříbro a z roku 1994 má bronz s Kladnem.

Titul v Rusku i ve Švédsku

Úspěšný byl i v zahraničí. Necelé tři sezóny v Omsku uzavřel v roce 2004 ruským titulem, o dva roky později získal do sbírky i švédský titul s Färjestadem. Na severu Evropy oblékal předtím rovněž dres AIK Stockholm. V dresu Dallasu a Minnesoty okusil na přelomu tisíciletí i NHL, ve 32 zápasech si připsal dva góly a sedm nahrávek.

Nesmazatelně se zapsal do hokejové historie jako člen vítězného týmu na olympijském turnaji v Naganu. Na světových šampionátech slavil Patera titul v letech 1996 a 1999 až 2001. Z mistrovství světa 1997 a 1998 má bronz.

"K Naganu a největším úspěchům se samozřejmě ubírají i ty nejhezčí vzpomínky, ale přiznávám, že jsem si to zatím ještě v hlavě zpětně nepřehrával a nebilancoval, co vybrat jako úplně nejlepší okamžik kariéry," řekl Patera.

V nejbližší době si chce odpočinout a věnovat se rodině, ale na hokej určitě nezanevře. "Chtěl bych si udělat trenérskou jedničku (licenci) a jestli bude zájem, tak se věnovat trenéřině. Strašně bych si přál, aby to mohlo být i třeba právě v Kladně, ale jak říkám - vše záleží na tom, zda o mě bude zájem," uvedl Patera.

Reklama

  4 : 1 Třinec - Pardubice 4 : 1 dohráno
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice