Hlavní obsah

Finálová série byla reklamou pro český hokej, liboval si Pešán a smekl před Spartou

Praha

Když si na konci října roku 2008 poprvé stoupl na libereckou střídačku, bylo mu pouhých 30 let. Nejmladší extraligový kouč tehdy trápící se tým dovedl alespoň do předkola play off, v němž nestačil na Vítkovice. V té době ještě nikdo netušil, že se Filip Pešán jednou nesmazatelně zapíše do dějin podještědského hokejového klubu. Progresivnímu kouči razící nové trendy vedení klubu věřilo. Před začátkem sezóny se stal zároveň i sportovním ředitelem, poskládal si tým, který v základní části překonal hned několik rekordů a suverénní jízdu zakončil historickým titulem.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Bílí Tygři letos vládli celé základní části a přemožitele nenašli ani v play off.

Článek

Byla to pro vás první sezóna, kterou jste strávil celou jako hlavní kouč libereckých Bílých Tygrů a hned jste dovedl tým k titulu. Jaké jsou vaše pocity?

Obrovský dík patří hráčům, realizačnímu týmu a samozřejmě majiteli klubu za to, že mi dal šanci. Jsem hrozně rád, že jsme mu to vrátili. Kluci neskutečně pracovali celej rok v trénincích. To vítězství je hlavně jejich.

Kde nastal zlom celé finálové série?

Po třetím zápase, tam jsme položili základ, tým se semkl. A důležitý byl i pátý duel doma.

Jak hodnotíte celou finálovou sérii?

Byla vyrovnaná. Hokej se musel líbit. Vyprodané arény, spousta emocí, vše, co k tomu patří. Já musím smeknout před Spartou, která byla naprosto korektní tým a série byla reklamou pro český hokej. A doufám, že přivede nejen do Liberce ale celkově k hokeji víc fanoušků a případně i malých hokejistů.

Pokud byste v prodloužení inkasovali, jak moc by podle vás tato porážka poznamenala psychiku týmu?    

Být takhle blízko titulu a případně to prodloužení neuhrát, to by možná mohlo spoustu z nás zlomit. Nejsem schopen odpovědět, jak by to vypadalo. Jsem prostě rád, že to Baky (Bakoš) trefil a že jsme to uhráli.

Měl Liberec v sezóně nějakou krizi?

Liberec měl spoustu krizí jako každej tým. Ale ti kluci v kabině to dokázali zvládnout a tohle jim budiž odměnou.

Po stránce výkonnosti i charakteru se vám podařilo poskládat výborný tým. Souhlasíte?

Měli jsme šťastnou ruku, byť to byla věc, která byla promyšlená, nebyla náhodná. Kluci, kteří do týmu přišli, tak jsou hlavně fantastičtí lidé a k tomu jsou i výborní hokejisté. Když se toto sejde, tak může přijít úspěch jako byl ten letošní.

Rozhodnutí vedení, že hlavní trenér bude v letošní sezóně zastávat zároveň i funkci sportovního ředitele, se Liberci vyplatilo náramně...  

V nedávném rozhovoru s Honzou Stránským jsem si přečetl, že ještě nezažil trenéra, který by neměnil sestavu. Možná nezažil trenéra, který je sportovním manažerem zároveň. Je to trend, kterým se vydají další kluby. Je to výhoda, když se role v týmu rozdají dopředu a potom se nemusí mixovat sestavou.

Získali jste titul. Bude se teď chtít Liberec ukázat i v Evropě? Naroste mu chuť?

Já si myslím, že už letos jsme v Lize mistrů neudělali ostudu. Postoupili jsme docela daleko. Chceme určitě potvrdit, že to nebyla náhodná sezóna. Jestli budeme znovu postupovat v Lize mistrů, zda se příští rok v extralize opět probojujeme do semifinále nebo finále, tak to může být důkaz kvality naší práce. Ale teď je to všechno strašně čerstvé.

Věříte, že udržíte tým nahoře, že budete pořád hrát o titul?

Nebyl to úspěch, který by byl náhodný. Je to o každodenní poctivé práci. A pokud se některým klukům podaří probojovat na mistrovství světa a třeba odejdou za lepším hokejem, tak budeme pečlivě vybírat typy hráčů, kteří je nahradí. Chceme nastolit nějakou kvalitu práce, nějaký trend, který se nám podařilo potvrdit i titulem, což samozřejmě nikdo nečekal. Pomůže nám to v další práci. Já doufám, že udržíme její kvalitu, což je rozhodující.

Dokážou liberečtí hokejisté v příští sezóně obhájit mistrovský titul?
Ano
27,7 %
Ne
72,3 %
Celkem hlasovalo 16484 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Pavouk - Extraliga play off 2016

  • Předkolo

  • Chomutov - logo Chomutov Brno - logo Brno
    3 : 1
  • PSG Zlín - logo PSG Zlín Třinec - logo Třinec
    3 : 2
  • Čtvrtfinále

  • Liberec - logo Liberec Chomutov - logo Chomutov
    4 : 0
  • Mladá Boleslav - logo Mladá Boleslav Hradec Králové - logo Hradec Králové
    4 : 2
  • Sparta - logo Sparta Zlín - logo Zlín
    4 : 1
  • Plzeň - logo Plzeň Olomouc - logo Olomouc
    4 : 1
  • Semifinále

  • Liberec - logo Liberec Mladá Boleslav - logo Mladá Boleslav
    4 : 0
  • Sparta - logo Sparta Plzeň - logo Plzeň
    4 : 2
  • Finále

  • Liberec - logo Liberec Sparta - logo Sparta
    4 : 2
  4 : 1 Třinec - Pardubice 4 : 1 dohráno
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice