Hlavní obsah

Kouč Sparty Jandač překousával zklamání: Být v plné sestavě, tak jsme pohár zvedli my

Praha

Z liberecké kabiny se nesly zvuky mistrovských oslav, o pár metrů dál bylo ticho. Sparťanský kouč Josef Jandač zůstal se svým týmem pod vrcholem a zklamání z něj sálalo na dálku.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Trenér Sparty Josef Jandač.

Článek
Fotogalerie

Měl Liberec ve finále víc sil?

Nemyslím si, se silami jsme na tom byli podobně jako Liberec. Bylo to vyrovnané jako celá série.

Co tedy rozhodlo ve prospěch Bílých Tygrů?

Druhé utkání v Liberci jsme měli dobře rozehrané, ale hloupostí a nedisciplinovaností jsme o ten zápas přišli. Pak by se to finále mohlo odvíjet jinak. V sériích vždycky hrají velkou roli ty páté zápasy. A my jsme to bohužel nepřeklopili na naši stranu a tím jsme dali výhodu Liberci.

Cítil jste, že je mužstvo před šestým zápasem pod tlakem?

To ani ne. My jsme si věřili, necítil jsem skleslost. Spíš po tom pátém zápase jsem cítil takové, jak to říct slušně..., naštvání, ale další den už tam zase bylo odhodlání a bylo to i vidět, že kluci vydali všechno ze sebe.

Bylo to vaše první finále, dá se nějak porovnat s předchozími play off, která jste se Spartou zažil?

Vždycky tu porážku musíte překousnout a čas to musí zahojit. Já bych to nespojoval se mnou, každý to nějak prožívá, někdo se z toho oklepe dřív, někdo později. Já mám trochu výhodu v tom, že se přesunu k nároďáku, budu tam zavalený prací a nebudu mít čas o tom přemýšlet a hrabat se v tom.

Mrzí vás něco konkrétního?

Každopádně si myslím, že jsme vyždímali ze sebe maximum, rozhodla i ta zranění, která jsme měli. Od začátku play off jsme nehráli v kompletní sestavě a jsem vděčný za to, že jsme ty dvě série zvládli, i když jsme byli různě rozházení. Prolomila se bariéra letité neúčasti Sparty ve finále. Potom je vždycky blbé koukat na tu druhou stranu, jak se soupeř raduje. Jsem ale přesvědčený, že kdybychom byli v plné sestavě, tak jsme ten pohár zvedli my.

Co jste řekl libereckému trenérovi Pešánovi?

Já byl asi u těch dvou nejšťastnějších okamžiků Liberce. Při postupu do extraligy jsem byl na té vítězné straně... Filipovi jsem popřál, ať si to užije a přeju to i Petrovi Syrovátkovi, který léta hokej v Liberci podporuje a drží nad vodou. Zažívali si léta hubená a krutá. Teď se jim ta sezóna ale povedla a vylítli nahoru.

Odcházíte k národnímu týmu, čeká podle vás Spartu světlá budoucnost?

Když jsem přišel, tak Sparta prošla různými změnami, hráčskými, akcionářskými, strukturou. Přestěhovala se do jiné haly. Každé mužstvo se vyvíjí, profiluje. My to směřovali tak, že v posledních sezónách Sparta vstřelila nejvíc branek, hrálo se i o diváka, museli jsme hrát atraktivní hokej. Mrzí mě tahle finálová série a pak ještě sedmé utkání před dvěma lety s Brnem, jinak jsme taky mohli být ve finále. Sparta je ale hlavně stabilizovaná, zajištěná, s kádrem, který by měl zůstat z větší části pohromadě. Věřím, že to Sparta příští rok vyhraje.

Reklama

Související témata:
  Třinec - Pardubice dnes 17 : 00
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice