Hlavní obsah

Historické tažení! Málem pád! Ústečtí kamarádi Trončinský a Kubát prožili úplně odlišné sezóny

Ústí nad Labem

Hodně společného mají hokejoví obránci Marek Trončinský a Karel Kubát. Oba se narodili v roce 1988 (dělí je od sebe jen tři měsíce) v Ústí nad Labem, kde stále bydlí a jsou letitými kamarády, třebaže během kariéry působili v odlišných extraligových klubech. A v právě skončené sezóně byli nejproduktivnějšími obránci svých celků - Trončinský měl v dresu Mladé Boleslavi v základní části bilanci 3+25 a v play off přidal 2+3, Kubát v Litvínově v základní části 8+13, v play out 1+3 a v baráži 2+8. Kamarádi se sešli v Ústí i v minulých dnech a svěřili se se svými poznatky z hokeje i v rozhovorech pro Sport.cz.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Mladoboleslavští hokejisté, zprava Marek Trončinský, Dominik Pacovský a Zdeněk Kubica, se radují z gólu proti Liberci.

Článek
Fotogalerie
Loni stříbro, letos čtvrté místo
Marek Trončinský v létě 2015 přestoupil z Třince do Mladé Boleslavi, kde už předtím krátce hostoval. Ve středočeském klubu je spokojen.

V dresu Třince jste si loni zahrál extraligové finále proti Litvínovu a svému kamarádu Kubátovi. Jaké na to máte vzpomínky?

Po prvenství v základní části jsme si mysleli, že to dotáhneme k titulu. Ve finálové sérii jsme ze stavu 1:3 srovnali na 3:3, nakonec to nedopadlo a prohráli jsme sedmý zápas doma. Byla to velká škoda pro Třinec.

Letos jste ale byl u historického úspěchu Mladé Boleslavi. Jak jej s odstupem krátké doby hodnotíte?

Z pohledu klubu je čtvrté místo v extralize skvělé. A jsem rád, že jsem u toho mohl být. V semifinále jsme narazili na silný Liberec. Mrzelo nás, že jsme nevyhráli aspoň jeden zápas. Pro Boleslav to byl vrchol, víc to asi nešlo.

Na závěr sezóny jste si zahrál ještě za reprezentaci.

Po semifinále jsme měli pět dní volno a nešli jsme na led. Pak jsem byl povolán ke dvěma utkáním ve Švýcarsku. Do přípravy před mistrovstvím světa jsme se dostali čtyři hráči z Boleslavi - ještě Ríša Jarůšek, Tomáš Voráček a Tomáš Urban. Trenér reprezentace pan Vůjtek byl asi v kontaktu s naším trenérem panem Výborným, který nás zřejmě doporučil. Bylo to super. A taky zážitek pro majitele boleslavského klubu Jana Plachého, že má čtyři kluky v národním týmu.

Jak budete odpočívat po náročné sezóně?

Na dovolené v Emirátech. Konečně se mi poštěstilo, že letím za teplem v době, kdy je venku zima. Předtím to bylo tak, že teplo panovalo i v Česku a cestoval jsem do míst, kde bylo ještě větší (úsměv). Jsem celý obouchaný a všechno mě bolí. Potřebuji si oddechnout a načerpat energii před další sezónou.

Strávíte ji znovu v dresu Mladé Boleslavi?

Boleslav mě loni koupila z Třince a ve středočeském týmu mám smlouvu. Boleslav je dobrá hokejová adresa. Slyšel jsem, že dřív museli shánět hráče a teď se najednou hlásí sami. Lidi chodí, hraje se tady dobrý hokej. Rozhodně jsem přesun z Třince do Boleslavi nebral jako degradaci.

Co si slibujete od nového sportovního manažera Davida Výborného?

David po skončení aktivní kariéry dá do manažerské práce cit pro hokej, jaký měl už jako hráč. Ví, jak to chodí v zahraničí, a myslím, že bude v nové roli taky dobrý.

Boleslav čeká i premiérová účast v Lize mistrů!

Pro mě nic nového. Hrál jsem ji naposledy loni za Třinec a dal jsem v ní i nějaké góly.

Boj o záchranu byl obrovskou zkušeností
Karel Kubát si prožil hokejovou houpačku. Loni slavil s Litvínovem mistrovský titul, letos pomáhal klubu k záchraně extraligové příslušnosti v baráži.

Jak byste srovnal poslední dvě sezóny?

Titul a za rok třinácté místo - je to trošku odskočené (trpký úsměv).

Jaký dojem jste si odnesl z baráže o udržení?

Báli jsme se, že boj o záchranu bude hodně psychicky náročný. Naštěstí jsme to zlomili obratem z 0:3 na 4:3 na Slavii. I díky tomu jsme povinnost udržení splnili a nejistotu ukončili dříve, než na konci baráže. Naštěstí jsme se nemuseli trápit do posledního zápasu. Každopádně je start v baráži v pomistrovské sezóně obrovskou zkušeností do hokejového života.

Překvapila vás velká podpora litvínovských diváků v baráži?

Lidi byli úžasní, mají rádi hokej. Nic jiného v Litvínově není, kam by jinam chodili.

Vám se osobně v sezóně dařilo.

Dal jsem asi nejvíc gólů v jednom ročníku za dobu, co hraji extraligu. Ale bohužel to nebyl důvod k uspokojení, protože jsme jako tým moc produktivní nebyli. Někdo mi říkal, že jsme měli asi čtvrtou nejlepší obranu v extralize z pohledu inkasovaných gólů. Chyba byla někde jinde, než v obraně.

Jaké ponaučení si berete do budoucna?

Musíme letošní sezónu hodit za hlavu a jít dál. A hlavně udělat všechno pro to, aby se to neopakovalo. K nástupu na letní přípravu se máme hlásit 16. května. V létě a na podzim nebudeme hrát Ligu mistrů jako loni, můžeme se soustředit jen na extraligu.

Na extraligovém trůně vás vystřídal novopečený mistr z Liberce. Jak to vnímáte?

Dívali jsme se na rozhodující finále. Dovedu pochopit libereckou euforii a oslavy. Mám s tím zkušenosti a umíme se v Litvínově vžít do situace a nadšení libereckých kluků. Titul jim přeji a zároveň bych jim nepřál, aby příští rok dopadli jako letos my v Litvínově (úsměv).

Reklama