Hlavní obsah

V chomutovském zákulisí je docela rušno. Přesto z Finska přichází k Pirátům Huml

Mezi hokejové Piráty do Chomutova přichází po téměř šesti letech v dresu finského Oulu útočník Ivan Huml. Čtyřiatřicetiletý hráč získal s Kärpätem dva tituly, hrál i finále Ligy mistrů, ale teď se chystá rozmnožit počet 218 extraligových startů, které dosud nasbíral v dresech Kladna, Českých Budějovic a Brna.

Foto: Profimedia.cz

Ivan Huml

Článek
Fotogalerie

"Huml pro nás může být důležitým článkem ofenzívy pro své hráčské zkušenosti i  velké bruslařské přednosti," uvažuje nově jmenovaný výkonný ředitel klubu David Dinda nad hráčem, který už v šestnácti v rodném Kladně debutoval v nejvyšší domácí soutěži.

Na jaře 1999 přijel Huml na MS hráčů do 18 let už ze zámořské juniorky, vzápětí jej draftoval ve druhém kole jako 59. v pořadí Boston. V NHL odehrál za Bruins celkem 49 utkání s bilancí šesti gólů a dvanácti asistencí.

Po sezóně 2003/04 zvolil Huml návrat do Evropy a téměř dvě sezóny hájil barvy Kladna. Poté zamířil šikovný střední útočník do Skandinávie, kde prošel finským TPS Turku a švédskou Morou. V létě 2008 se pak odchovanec středočeského hokeje vrátil do extraligy a postupně hrál za České Budějovice a Kometu, celkově má z domácí soutěže bilanci 40+56 v kanadském bodování.

Koncem roku 2010 se pak znovu vydal na sever Evropy a zakotvil v Kärpätu Oulu. Pomohl k titulům v letech 2014 a 2015, letos se tam rozloučil bronzem. Nová chomutovská tvář si připsala i 21 startů za národní tým. V reprezentaci debutoval v listopadu 2006 v Plzni proti Švédům a hned se také zapsal mezi střelce.

Huml je pro Piráty už třetí letní posilou do útoku po Skokanovi ze Slovanu Bratislava a Koblasovi z Karlových Varů. Do kádru čtvrtfinalisty letošního play off přišli rovněž obránci Kudělka z Vítkovic, Kanaďan Flemming z Bolzana a slovenský brankář Laco z Astany.

Přesun do Kladna není vyloučen

V Chomutově je docela rušno i v zákulisí. Nikdo sice oficiálně jednání o možném přesunutí extraligové licence do Kladna nekomentuje, ale vyloučené to určitě není. Každopádně pokračuje personální restrukturalizace klubu, kdy jednotliví klíčoví lidé musí zastat více funkcí naráz. „Aktuální situace nás nutí, dívat se na věci okolo sebe velmi pečlivým ekonomickým okem. I proto jsme už po sezóně nahradili dva vysoké manažery z vlastních zdrojů," říká šéf klubu Jaroslav Veverka.

Naráží tak na odchody sportovního manažera Borise Čaply, jehož agendu převzal zčásti Vladimír Růžička a dále pak na odchod sportovního ředitele mládeže Jaroslava Lišky, jehož činnost v klubu zastane Jan Šťastný, jenž bude současně i nadále působit v pozici asistenta kouče. „Téměř si to celé tady žádá krizového manažera," říká Veverka.

První muž klubu se už delší čas ale každodenního provozu přímo v Chomutově neúčastní. „Pohybujeme se všichni velmi složité době, která nás staví před nové výzvy. Uvědomujeme si, že v následujícím období budeme svádět náročný boj o přízeň našich partnerů, fanoušků i laické veřejnosti," dodává trochu neurčitě Veverka.

Reklama

Související témata: