Hlavní obsah

Kamarádi měli narážky, že jdu do Sparty, přiznává trenér Kalous

Praha

Zapískal do píšťalky a důrazně svým svěřencům vysvětloval, co se mu na jejich činnosti nelíbí. Jeho slova se rozléhala prázdnou holešovickou halou, takže byla dobře slyšet i na desítky metrů. Nový kouč a zároveň sportovní manažer hokejové Sparty Jiří Kalous ve středu dopoledne vedl první trénink týmu na ledě. „Kluky jsem upozorňoval na věci, které po nich vyžaduju. Aby je do sebe dostávali hned od první minuty na ledě,“ vysvětloval nástupce Josefa Jandače.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Trenér Sparty Jiří Kalous.

Článek

Že Kalous od nového ročníku převezme Spartu, bylo jasné už od začátku února. Oficiálně se jí ujal až v květnu, do té doby hráče na dálku poznával. A právě od Jandače, ale i sparťanského asistenta trenéra Zdeňka Motáka a dnes již bývalého sportovního manažera Sparty Patrika Martince čerpal informace.

„Každého hráče jsme probírali velmi podrobně, diskuze šly do detailů. Vždycky je dobré, když člověk dostane informace navíc, které by jinak sbíral až postupem času. Teď mám obrázek ucelený a tým zmapovaný. Už si jen udělám podrobnější obrázek," je Kalous spokojený.

Kvůli účasti na květnovém mistrovství světa, kde dělal jednoho z asistentů Vladimír Vůjtkovi, si po sezóně příliš volna neužil. S rodinou odjel na desetidenní dovolenou, pak už řešil povinnosti vyplývající z pozice sportovního manažera ve Spartě.

Poslední dva měsíce řešil papírování

„Za poslední dva měsíce jsem pomáhal dotahovat smlouvy nových hráčů, musel jsem se trochu zorientovat v přestupních řádech. Bylo to dost o papírování, teď už se ale soustředím hlavně na trenéřinu," těší se Kalous na příští dny a týdny.

Spartu v létě opustila řada opor z minulé sezóny, mimo jiné obránce Polášek a útočníci Přibyl, Buchtele nebo Sabolič. Pražanům se naopak podařilo získat zadáky Gernáta s Nedomlelem a forvardy Vránu, Ihnacaka a Uhra. Otevřené jsou i příchody dalších hráčů.

„Oslabení je to citelné, ale hráči, kteří přišli, jsou hodně kvalitní. Věříme, že splní roli, kterou od nich očekáváme. Ale nechceme spoléhat na jednotlivé hráče, musíme podávat týmové výkony a rozložit sílu do celého mužstva," plánuje Kalous, který bere angažmá ve Spartě jako velkou poctu.

Chce navázat na předchozí práci

„Je to historický klub a jsem moc rád, že přišla šance, abych v něm pracoval. Sparta hrála krásný útočný hokej a chci navázat na práci, která se tu dělala. Protože byla velmi dobrá," říká jednapadesátiletý rodák z Chomutova, který v extralize coby hlavní kouč dosud vedl Liberec a Třinec.

Do velkého hokeje se ale dostal ve Slavii, kde dlouhá léta dělal asistenta Vladimíru Růžičkovi, a získal s ní dva mistrovské tituly.. „Taky že teď kamarádi měli nějaké narážky, že jdu k hlavnímu rivalovi. Ale ve sportovních klubech prostě u hráčů i trenérů dochází ke změnám působiště. Jsem rád, že mi Slavia dala šanci, nicméně teď pracuji ve Spartě a veškerá práce, kterou budu odvádět, patří jí," uzavírá Kalous.

Program přípravných zápasů:
Středa 3. srpna: HC Sparta Praha - HC Slovan Bratislava (17:00),
sobota 6. srpna: ERC Ingolstadt - HC Sparta Praha (14:30),
úterý 9. srpna: HC Lausanne - HC Sparta Praha (20:30; turnaj Hockeyades v Le Sentier),
čtvrtek 11. srpna: Servette Ženeva - HC Sparta Praha (20:30; turnaj Hockeyades v Le Sentier),
pátek 12. srpna: Fribourg-Gottéron - HC Sparta Praha (18:00; turnaj Hockeyades v Le Sentier),
středa 17. srpna: Comarch Cracovia Krakov - HC Sparta Praha (19:30; Liga mistrů),
neděle 21. srpna: HC Sparta Praha - Färjestad BK (14:30; Liga mistrů),
pátek 26. srpna: HC Sparta Praha - Comarch Cracovia Krakov (18:00; Liga mistrů),
úterý 30. srpna: HC Slavia Praha - HC Sparta Praha (17:30),
neděle 4. září: Färjestad BK - HC Sparta Praha (17:00; Liga mistrů)

Reklama

Související témata: