Hlavní obsah

Slavii jsem nezradil, odmítá její odchovanec a posila Sparty, která se nebojí poprat

Praha

Rozhodl se pro stejný krok, který po sezóně učinili i jeho noví spoluhráči ve Spartě Uher s Gernátem. Třiadvacetiletý řízný obránce Richard Nedomlel už se po šesti letech nechtěl v zámoří potloukat po farmách a nižší East Coast Hockey League (ECHL), a tak kývnul na nabídku od úřadujícího českého vicemistra.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Sparťanský obránce Richard Nedomlel na tréninku.

Článek

Proč už jste netoužil za oceánem pokračovat?

V Americe to bylo furt nějaké cestování z farmářské AHL do ECHL a já už chtěl i potřeboval nějaký nový start. Už mě to táhlo domů, přeci jen už jsem byl v zámoří dlouhý čas. Takže když přišla nabídka ze Sparty, neváhal jsem. Taková příležitost se neodmítá.

V roce 2011 vás jako 175. v celkovém pořadí draftoval Detroit, ale NHL jste si za něj ani následně po výměně do St. Louis nezahrál. Užíralo vás, že pozvánka do prvního týmu nikdy nedorazila?

Bylo to ubíjející, hlavně na psychiku. Musíte na to ale být připravení. Jenže když mě vyměnili z Detroitu do St. Louis, a šance na NHL stejně zase nepřišla, řekl jsem si, že se radši vrátím domů.

Poslední čtyři sezóny jste působil převážně o dvě kategorie níže v ECHL, o které někteří tvrdí, že je svou kvalitou hokejovým hrobem...

To tvrdí takoví ti internetoví chytráci. Rádi o tom povídají, ale nikdy soutěž naživo neviděli. Liga se zvedá, i když s farmářskou soutěží se srovnávat nedá. Špatná ale určitě není, i z ní se dostali hráči do NHL. Takže úplný hrob to určitě není. Jen se nesmíte vzdávat.

Nelitujete zpětně svého rozhodnutí, že jste se v 17 letech rozhodl pro zámořskou cestu?

Každý, kdo může odejít do Kanady nebo Ameriky, by to měl zkusit. Je to výborná zkušenost.

V čem hlavně?

Zjistil jsem, jak tam všichni dřou, ať už hrají, nebo ne. Každý hráč to tam má vydřené. A je jedno, jestli byl vybrán v prvním nebo sedmém kole draftu. Morálka, přístup, chování k trenérům; to všechno je v Americe úplně na špici.

Nosíte v hlavě, že pokud by vám angažmá ve Spartě vyšlo, vrátil byste se v budoucnu do zámoří a zkusil o NHL znovu zabojovat?

Šance je vždycky. Neznamená to, že když jsem se teď upsal Spartě, zůstanu v ní navěky. Je to kvalitní klub, díky němuž by se mi třeba mohly otevřít dveře do Ruska nebo třeba k návratu do zámoří. Musím hrát dobře, nevzdávat se. Je třeba nekoukat kolem sebe a jít si za svým.

Řešil jste nabídku od Sparty v tom ohledu, že jste odchovancem Slavie?

Čekal jsem, kdy tahle otázka přijde... Ale myslím, že vůbec nezáleží na tom, kde kdo hrál. Tehdy byla Sparta i Slavia na špici, teď se to změnilo. Neberu to tak, že bych někoho zradil. Sparta je teď hodně na výši, sáhla po mně a dávalo mi smysl to v ní zkusit.

Jste typem důrazného zadáka, který má rád tvrdou hru a když je potřeba, nebojí se shodit rukavice. Už jste si zjišťoval, kteří další ostří hoši v extralize nastupují?

Je pravda, že když přijde nějaký faul, nebojím se do toho skočit. To samé jsem slyšel o Ryanu Hollwegovi z Plzně, který se taky umí poprat. Ale ani naši Míra Forman nebo Michal Čajkovský nejsou špatní.

Právě s Čajkovským se z nižší zámořských soutěží dobře znáte, že?

Jednou v zápase jsme se domlouvali, že se popereme, ale nakonec k tomu nedošlo.

Proč? Bál jste se ho?

(směje se) Svaly má větší, ale jde také o to, jestli je má rychlejší.

Už jste na tuto vzpomínku hodili ve sparťanské kabině řeč?

Jasně, že jsme to probírali. Známe se od mých sedmnácti let, když on byl v Ottawě a já ve Swiftu. Furt jsme si volali a psali jsme si. I teď spolu chodíme na obědy, jsme v pohodě.

Reklama

Související témata: