Hlavní obsah

Hokejová Sparta mění majitele. Koupil ji Bříza

Praha

Hokejová Sparta mění majitele. Od Sportovního holdingu Praha ji koupil její bývalý brankář a současný předseda představenstva klubu Petr Bříza. Sparta patří mezi kluby, které mají nejvíce fanoušků a patří k respektovaným v Čechách i v zahraničí. Loni se z Holešovic přestěhovala do O2 areny, aby zajistila lepší podmínky pro hráče i fanoušky. Nyní přišla informace, že mění majitele.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Petr Bříza.

Článek

„Zhruba před rokem jsem od současných majitelů obdržel informaci, že se postupně chtějí stáhnout z veřejného života a svého akcionářského angažmá ve společnosti HC Sparta Praha. Z pozice předsedy představenstva jsem tuto situaci v posledních měsících intenzivně řešil. Při aktuální znalosti všech detailů fungování a financování celé společnosti jsem se nakonec rozhodl, převzít Spartu jako její nový vlastník. Sparta tímto krokem zcela opouští struktury Sportovního holdingu Praha," říká Petr Bříza.

Za Sportovním holdingem Praha stojí miliardář Petr Speychal, vlastník společnosti ČKD Praha DIZ, která je v insolvenčním řízení a je vyšetřována kvůli podezření z daňových podvodů, a ruský podnikatel Jevgenij Myškovskij. Holding v minulosti vlastnil i hokejový klub Lev Praha, který hrál v Kontinentální lize a sídlil stejně jako Sparta v Tipsport areně, nebo basketbalový Nymburk.

Bříza se jako brankář účastnil sedmi mistrovství světa a čtyřikrát slavil třetí místo. Byl také třikrát v olympijském výběru, v roce 1992 slavil bronz. Bříza začal svoji kariéru v TJ Slavia Praha, chytal také ve Finsku a Německu. Doma také chytal v Českých Budějovicích a Jihlavě, ale jeho kariéra je spojena především se Spartou, kde se angažoval i po ukončení brankářské kariéry.

„Moje majitelská vize se nemění od té, kterou jsem zastával jako generální manažer a poté předseda představenstva klubu. Naším cílem bude i nadále rozvoj klubu jak po sportovní, tak i společenské stránce. Viditelným rozdílem je fakt, že za Spartou v této chvíli vlastnicky nestojí žádná velká obchodní společnost. Sparta je unikátním a tradičním reprezentantem nejen Prahy, ale i České republiky a zaslouží si odpovídající podporu, která bude pro každoroční naplňování rozpočtu v této chvíli ještě více nezbytná. Ekonomická a sportovní síla Sparty se bude přirozeně odvíjet od ochoty partnerů, ale i fanoušků podporovat ‚svůj klub'. Nebráním se ani případným smysluplným jednáním o vstupu možných spoluinvestorů do klubu," okomentoval také Bříza, majitel HC Sparta Praha, změnu ve vlastnické struktuře.

Reklama

Související témata: