Hlavní obsah

Vyhodil ho brácha. Těžké rozhodnutí. Ale správné, říká odvolaný trenér Michal Straka

Plzeň

Pikantní situace. Bratr vyhazuje bratra. Michal Straka coby trenér neustál nezdary na střídačce plzeňských hokejistů a Martin Straka v roli šéfa klubu jeho působení ve funkci ukončil. To vše po nedělní extraligové prohře 0:5 se Spartou.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Trenér Michal Straka skončil u hokejistů Plzně.

Článek

"My jako trenéři samozřejmě končíme. Bylo nám to oznámeno bráchou po zápase v kabině. Bylo to pro něj určitě těžké rozhodnutí, ale plně ho respektuji. Mrzí mě, že jsem nedokázal najít recept na to, jak situaci zlomit," uvedl Michal Straka.

Plzeň vedl jako hlavní trenér od listopadu 2014. Nahradil tehdy Milana Razýma, kterému do té doby dělal asistenta už od sezony 2011/12.

Sparta udělala tečku

Plzeň vedle šesti proher z posledních osmi vystoupení v extralize hrála také v 1. kole play off Ligy mistrů: podlehla v Luganu 1:4 a o týden později doma po remíze 3:3 vypadla.

Porážka se Spartou byla tečkou za jeho angažmá. "Byl to náš nejhorší výkon v sezoně. Asi nás zlomilo poslední prohrané utkání v Pardubicích," zmínil Michal Straka páteční prohru v Pardubicích 2:4.

Po zisku bronzu v minulém ročníku byla dlouho pozice pětačtyřicetiletého trenéra pevná, o dva roky mladší sourozenec ale nakonec sáhl k zásadnímu kroku. "Odvolání mě mrzí, ale takový je trenérský život a já to zažívám poprvé. Tlak už byl dlouho a já se snažil na to nemyslet a dělat si pořádně svoji práci. Po dnešku už to takhle nešlo dál a muselo se to udělat. Doufám, že ten, kdo přijde po mně, najde rychle recept na zlepšení a Plzeň půjde v tabulce nahoru," přeje si.

Co se s mužstvem přihodilo, že se mu až tolik, nedařilo a zaznamenalo devět porážek z 12 utkání v úvodní extraligové čtvrtině? "Důvody jsem hledal všude. Trošku jsme zkusili změnit systém hry, udělali se nějaké hráčské změny a pořád nic. Dělali jsme všechno možné a nevím, kde je to zakopané," uvedl zklamaný Straka.

"Určitě nás nalomily prohry o gól. Nepřidala nám ani zranění důležitých hráčů a Machy (Machovský) pustil pár laciných gólů. Přivedli jsme nové hráče, ale ani to zatím nepomohlo. Je to jedno s druhým, ale tak to prostě v sezoně bývá," dumal odvolaný kouč.

Cítil, že končí

Plzeňští hokejisté prohráli o jediný gól pětkrát a při minulé porážce ještě ve 49. minutě vedli. "Myslím, že kdybychom do vítězného konce dotáhli minulé utkání v Pardubicích, tak bychom to možná konečně prolomili. Teď už to byl jenom zmar. Puky jsme po sobě házeli a já už na střídačce cítil, že jako trenér končím," přiznal Straka.

"Brácha říkal, že až bude ta chvíle, tak to rozhodnutí udělá. Udělal to správně a já to respektuji. Neměli jsme před zápasem žádné ultimátum. Člověk ale vycítí, když ta situace nastane a to se stalo," pokračoval. "Já s Čihym (asistentem Čihákem) končíme. Jestli bude pokračovat u týmu trenér brankářů Ruda Pejchar, nevím. Člověk si odpočine a musí se z toho poučit. Mrzí mě, že jsem nenašel, kde byla chyba. Asi ale v klubu zůstanu," dodal.

Michal Straka je druhým odvolaným trenérem v tomto ročníku extraligy. Jako první skončil 20. září v Pardubicích německý kouč Peter Draisaitl. Mužstvo Dynama po něm převzali šéftrenér Vladimír Martinec a generální manažer Pavel Rohlík.

Reklama

Související témata: