Hlavní obsah

Nejtvrdší trest za poslední dva roky! Útočník Sparty si za sekeru do hlavy nezahraje sedm duelů

Aktualizováno

Zkrat z úterní reprízy posledního finále extraligového play off proti Liberci přijde hokejového útočníka pražské Sparty Štefana Ružičku pořádně draho. Jednatřicetiletý Slovák za svůj nesmyslný zásah hokejkou do helmy forvarda Bílých Tygrů Lukáše Vantucha obdržel od disciplinární komise soutěže stopku na sedm utkání!

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Štefan Růžička ze Sparty v potyčce s Lukášem Vantuchem z Liberce (vpravo).

Článek

Ružička ve 33. minutě atakoval libereckého gólmana Willa, jenž měl kotouč ve svém držení. Následně vznikla za hostující brankou mela, v níž Vantuch nejprve zasáhl Ružičku do ramene, zákrok se ale nevymykal běžným zvyklostem.

Jenže odplata sparťanského útočníka už byla za hranou. A pořádně. S hokejkou uchopenou v obou rukách přetáhl Vantucha přes helmu, za což ho hlavní rozhodčí René Hradil s Robinem Šírem vyloučili na pět minut a do konce utkání.

A dodatečného flastru se navíc Ružička nyní dočkal od disciplinárky. Podle řádů se za zásah do hlavy a krku zastavuje činnost na jeden až čtyři zápasy, v závažnějších případech lze udělit až desetizápasovou stopku.

Předseda disciplinární komise Karel Holý shledal za zvlášť přitěžující okolnost intenzitu, s níž byl zákrok veden, a také fakt, že Ružička zaútočil na oblast hlavy a krku. „Intenzita byla způsobena značeným nápřahem před samotným seknutím holí. Ružičkovi navíc muselo být zřejmé, že následkem takto vedeného zákroku může být vážné zranění hlavy, či vážné poranění obličeje protihráče Vantucha," uvedl Holý.

Polehčujícími okolnostmi naopak bylo, že Ružička nebyl v uplynulých dvou letech disciplinárně trestán, a také fakt, že Vantuch neutrpěl zranění, kvůli kterému by nemohl v utkání pokračovat.

Šimek: Ružička musí mít v hlavě vygumováno

Proto nakonec stopka na sedm utkání, což je nejtvrdší trest v extralize od září 2014, kdy disciplinárka zastavila plzeňskému Ryanu Hollwegovi činnost na deset zápasů za faul kolenem na Tomáše Vlasáka. Hollwegovi byl později trest o tři utkání zkrácen.

„Se Štefanovým zákrokem naprosto nesouhlasím. Bude za to potrestaný. Jak a co mu k tomu řeknu, zůstane ale v kabině," řekl bezprostředně po zápase kouč Pražanů Jiří Kalous.

„Tohle do hokeje nepatří, aby protihráč seknul druhého do hlavy. Ten hráč musí mít v hlavě úplně vygumováno," čertil se liberecký obránce Radim Šimek.

Ružička tak nuceně vynechá zápasy s Třincem, Chomutovem, Hradcem Králové, Zlínem, Mladou Boleslaví, Litvínovem a Karlovými Vary. Na led se může vrátit až 29. listopadu doma proti brněnské Kometě.

Reklama

Související témata: