Hlavní obsah

Pardubice zváží možnost získat majoritu v hokejovém klubu

Pardubice se budou zabývat myšlenkou odkoupit většinový podíl v hokejovém klubu HC Dynamo Pardubice. Ten městu, které má jako menšinový vlastník předkupní právo na akcie, nabídl podnikatel Roman Šmidberský. Za svůj majoritní podíl požaduje 12,5 miliónu korun. Záměr dnes schválili zastupitelé města.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Hokejisté Pardubic jásají po jedné brance do sítě Karlových Varů. Ilustrační snímek.

Článek

Podle primátora Martina Charváta (ANO) není cílem města si akcie dlouhodobě ponechat, ale mělo by nejdříve stabilizovat situaci a poté nabídnout podíly dalším zájemcům, Ti by mohli pocházet z prostředí bývalých či současných hokejistů, případně z veřejnosti.

"Očekávám, že právě tito drobní akcionáři přinesou klid i do sportovní stránky a otevřou příležitost i budoucím možným dalším investorům, které bych v nejbližší době rád oslovil, aby i oni zvážili možnost zúčastnit se a být vlastníky klubu," uvedl Charvát.

O vlastní koupi většinového podílu by měli zastupitelé hlasovat 15. prosince. Někteří zastupitelé, například Štěpánka Fraňková (Sdružení pro Pardubice) nebo Karel Haas (ODS) poukazovali na to, že na prověření ekonomické situace klubu je málo času. Šmidberský také požaduje, aby mu klub vrátil půjčku, kterou mu poskytl, takže transakce by Pardubice vyšla celkem na 25 milionů korun. Jan Linhart (Patrioti) koupi zcela odmítal. "Město hokej nemá kupovat, má úplně jiné cíle než řídit hokejový klub," uvedl Linhart.

Šmidberský koupil zhruba 51 procent akcií v roce 2008 od Pardubic za 25 milionů korun. Město si ponechalo 34 procent, tedy takzvanou blokační minoritu. Dalším akcionářem je Jaroslav Šuda.

Reklama

Související témata: