Hlavní obsah

Lukeš ukončil famózní sérii Tygrů. Odehráli jsme výborný zápas, liboval si litvínovský střelec

Liberec

Severočeský hokejový souboj posledních dvou extraligových mistrů v Liberci měl velký náboj hlavně pro domácí Bílé Tygry, kteří proti čtvrtému Litvínovu usilovali o třináctou výhru v řadě a vyrovnání rekordní šňůry Třince z předminulého ročníku. Skvělá liberecká série ale skončila, protože střelecky disponovaný František Lukeš dvěma góly rozhodl o vítězství hostujícího celku 2:1.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

František Lukeš z Litvínova se raduje ze svého prvního gólu proti Liberci.

Článek

Litvínov byl posledním pokořitelem Liberce před jeho vítězným tažením, nyní mu znovu vystavil stop. „Věděli jsme, že soupeř hraje dobře na modré čáře a snaží se vytáhnout hráče nahoru a pak si to házejí dva na dva. Ale odehráli jsme výborný zápas," pokyvoval hlavou František Lukeš. Jeho druhá branka byla klíčovým momentem. „Prohodil jsem si jednoho hráče a bek udělal chybu, že mi couvnul. Kdyby šel do mě, musel bych jít do kličky, ale umožnil mi popojet a vystřelit," popsal litvínovský kanonýr.

„Výhrou u mistra jsme napravili páteční neúspěch na Spartě. A znovu jsme ukázali svoji pozitivní herní tvář," cenil si Lukeš ještě skalpu Bílých Tygrů. Proti Liberci získal Litvínov v této sezóně ze dvou vzájemných zápasů pět bodů. „V první čtvrtině jsme doma vyhráli 3:2 v prodloužení. Míváme hodně štěstí a snažíme se hrát pokaždé stejně a naplno. Zatím nás to baví. A když přijde občas porážka, musíme zabrat, abychom neměli nějakou negativní šňůru. Snad nám teď zase o krůček stoupne sebevědomí," uvažoval tahoun litvínovské ofenzivy.

Dalším strůjcem úspěchu Vervy v Liberci byl brankář Jaroslav Janus. „Soupeř měl za sebou obdivuhodnou bilanci a čekali jsme jeho nápor hned od začátku. Důležité bylo, že jsme přečkali první třetinu, kdy na nás domácí nastoupili. Od druhé části jsme už hráli to, co jsme si řekli před zápasem. Lukešův gól na 2:0 nás přiblížil ke třem bodům, které jsme uhájili. A náš výkon gradoval zodpovědným přístupem do poslední vteřiny," shrnul slovenský gólman povedené vystoupení Litvínova.

Pešán: Podcenění nás stálo body

Liberecký trenér Filip Pešán netajil po ztrátě tří bodů s Litvínovem zklamání. „Bylo by klišé opakovat, že každá série jednou končí. Na druhou stranu jsem hrozně nechtěl, aby skončila právě v tomto duelu na domácím ledě, což se bohužel stalo. Trošku jsme podlehli pocitu, že znovu odehrajeme kvalitní utkání, jenže dopadlo to opačně."

Kouč pojmenoval i hlavní důvody nezdaru. „První výstup je takový, že tam došlo k podcenění kotouče deset vteřin před koncem druhé třetiny v oslabení. Prostě jsme nesmyslně podcenili situaci a dostali jsme gól, po němž jsme se těžko zvedali. Špatně jsme taky sehráli přesilovku pěti proti třem, což byla další perlička do náhrdelníku, který nám nevyšel. Všechny puky nám skákaly a mohli jsme to řešit lépe. Rozhodli jsme se však špatně. Nešli jsme tomu naproti bojovností, jak bychom měli, abychom zápas zlomili. Litvínov vyhrál zaslouženě," dodal Pešán po severočeském derby.

Reklama

Související témata:
  Třinec - Pardubice dnes 17 : 00
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice