Hlavní obsah

Sté derby mezi Vítkovicemi a Třincem proti sobě postaví i kamarády z dětství

Jiří TomaškovičSport.czPrávo

Zápasy proti Spartě, Liberci či Kometě Brno jsou tahákem, bitva mezi Vítkovicemi a Třincem je pro hokejové fanoušky v Moravskoslezském kraji ale vrcholem sezóny. V pátek se na ledě třinecké Werk arény uskuteční jubilejní sté ocelářské derby a týmy proti sobě povedou kapitáni, kteří ve své kariéře oblékali i dres soupeře.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Vítkovický obránce Jan Výtisk.

Článek

Vítkovický Jan Výtisk i třinecký Zbyněk Irgl začínali ve Vítkovicích, znají se odmalička. Nyní ale budou stát proti sobě a šetřit se nebudou. „Proti kamarádům se mi nehraje moc dobře, ale na ledě přestávám vnímat, kdo jde proti mně," řekl Výtisk, který v letech 2005 až 2010 hájil barvy Třince. V závěru hráčské kariéry se ale vrátil do Vítkovic. „Pět let je kus života, ale už je to pryč," řekl kapitán Vítkovic.

To současný třinecký kapitán Zbyněk Irgl po návratu z Ruska v roce 2014 nezvolil k nevoli vítkovických příznivců návrat domů, ale kývl na nabídku Třince. „Přivítání vítkovických fanoušků bylo specifické, ale na druhou stranu mě vždy hodně motivovali," přiznal Irgl.

Své první derby si vybavuje především Výtisk. „Bylo mi asi osmnáct nebo devatenáct, to už přesně nevím. Ale s jistotou vím, že jsem se tehdy pobil s Daněm. Do té doby jsem hrál juniorský hokej a najednou jsem narazil na stokilového chlapa," lovil v paměti Výtisk. A jak bitka dopadla? „Určitě jsem vyhrál," smál se Výtisk.

Výsledek raději netipovali

Zatím nejsledovanějšího derby ve finále extraligy v sezóně 2010/2011 se Irgl ani Výtisk neúčastnili. Výtisk byl v Liberci, Irgl hrál Kontinentální ligu za Mytišči. Oba tehdy přáli Vítkovicím. „Vítkovice titul nezískaly strašně dlouho," vysvětlovali.

V pátek ale Vítkovicím bude přát pouze Výtisk. Tipnout výsledek si ani jeden z kapitánů netroufl. „Netipuju, a když, tak blbě," omlouval se Irgl. „Tak si tipni," smál se Výtisk.

Sté ocelářské derby mezi Třincem a Vítkovicemi začíná na ledě Werk Arény v Třinci v pátek 2. prosince v 17 hodin.

Jak dopadne páteční hokejové derby mezi Třincem a Vítkovicemi?
Třinec vyhraje v základní hrací době
48,1 %
Třinec zvítězí v prodloužení nebo v nájezdech
8,2 %
Vítkovice vyhrají v základní hrací době
38,8 %
Vítkovice zvítězí v prodloužení nebo v nájezdech
4,9 %
Celkem hlasovalo 1107 čtenářů.

Reklama