Hlavní obsah

Atmosféra derby nás vždy strhla, vzpomíná autor historicky prvního gólu

Jiří TomaškovičSport.czPrávo

První ocelářské derby se hrálo v pátek třináctého a nešťastné datum bylo tenkrát smůlovaté pro domácí Vítkovice. Ty sice zásluhou gólu Luďka Krayzla v čase 2:04 vedly, nicméně Třinec dokázal čtyřmi góly ve své premiérové sezóně 1995/1996 v nejvyšší soutěži utkání zvrátit a vyhrál v Ostravě 4:2. „Ukázalo se už tehdy, že derby nemá favorita. A stejné to bude i v pátek. Tipuji, že Vítkovice v Třinci vyhrají,“ řekl autor premiérové branky derby Krayzel. Jubilejní sté derby se hraje v pátek 2: prosince od 17 hodin v Třinci.

Foto: Sport.cz

Dres s odkazem na 100. derby mezi Třincem a Vítkovicemi.

Článek

Na samotný zápas, kterým se začala psát historie soubojů Vítkovic a Třince, si Krayzel už moc nevzpomíná. „Jedenáct let už je opravdu hodně dlouhá doba. Vím, že mi na gól přihrál Petr Fabián, víc už si ale nevybavím. Přiznám se, že jsem ani netušil, že jsem dal vůbec první gól v zápasech mezi Vítkovicemi a Třincem," přiznal Krayzel, pro něhož byla branka do sítě třineckého Michala Hlinky ve 12. kole první v sezóně.

V paměti ho nemají ani současní kapitáni Jan Výtisk (Vítkovice) a Zbyněk Irgl (Třinec). Oba začínali ve Vítkovicích, do extraligy se ale podívali až později. Šestatřicetiletý Irgl v sezóně 1998/1999, o rok mladší Výtisk o sezónu později. „Možná jsem tam byl s taťkou jako divák, protože jsem s ním chodil na všechny hokeje," přemýšlel Irgl.

Vypjaté semifinále a rozpáraná tvář

Také Krayzlovi zůstaly v paměti jiné souboje. Například vypjatá semifinálová bitva v play off sezóny 1997/1998, kdy vítkovický obránce Škuta rozpáral tvář třineckému Kaděrovi. „Bylo to nepříjemné, ale vím a vždy jsem věděl, že to nebylo úmyslné," vzpomíná Krayzel.

Vzpomíná si také na výhru Vítkovic 2:1 v Třinci o šest let později, kdy přihrál na vítězný gól Turkovi. Pro Krayzla to bylo první utkání po překonání rakoviny varlete. „Derby s Třincem je speciální především pro fanoušky, pro nás hráče to bylo jen další utkání. I když nás ta atmosféra plného stadiónu nakonec strhla a dávali jsme tomu mnohem více, než proti ostatním soupeřům," svěřoval se Krayzel.

Ocelářské derby už Krayzel prožívá jen na střídačce jako šéftrenér žákovských týmů Vítkovic, nebo v utkáních starých gard. „Letos jsem začal a je to super se potkat znovu na ledě. Nedávno jsme hráli turnaj v Třinci a porazili jsme je. Máme teď potíže spíše se slovenskými týmy. I turnaj v Třinci vyhrál Liptovský Mikuláš," pousmál se 41letý Krayzel.

PRVNÍ OCELÁŘSKÉ DERBY
Pátek 13. října 1995
Vítkovice - Třinec 2:4 (1:2, 0:1, 1:1)
Branky: 3. Krayzel (Fabián), 54. Smeták (Klisiak, Chlubna) - 3. Zajonc (Sekeráš, Kaděra), 17 Kaděra (Zajonc), 26. Zajonc (Sekeráš, Pavlas), 59. Kaděra (Piskoř, Pavlas). Vyloučení: 4:5. Střely: 48:31. Rozhodčí: Vavruška - Vilhelm, Valta. Diváci: 5660 (hráno ve Frýdku-Místku).
Vítkovice: Prusek - Mareček, Flašar, Tomášek, Kubina, Kysela, Škura, Wolf - Krayzel, Folta, Šebesta, Moravec, Smeták, Chlubna, Zdráhal, Klisiak, Peterek, Šimíček, Fabián. Trenéři: Vladimír Stránský a Ladislav Svozil.
Třinec: Hlinka - Slabý, Číhal, Pavlík, Mečiar, Mainer, Sekeráš, Pavlas - D. Adamčík, Zajonc, Zadina, Michálek, Palinek, Novotný, Zátopek, Kaděra, Král, Piskoř. Trenéři: Alois Hadamczik, Karel Suchánek a Aleš Mach.
Jak dopadne páteční hokejové derby mezi Třincem a Vítkovicemi?
Třinec vyhraje v základní hrací době
48,1 %
Třinec zvítězí v prodloužení nebo v nájezdech
8,2 %
Vítkovice vyhrají v základní hrací době
38,8 %
Vítkovice zvítězí v prodloužení nebo v nájezdech
4,9 %
Celkem hlasovalo 1107 čtenářů.

Reklama

Související témata: