Hlavní obsah

Nebudu lhát. Bylo to jako rána z čistého nebe, diví se Jelínek vyhazovu z Boleslavi

Kouče Mariana Jelínka rozhodnutí vedení hokejistů Mladé Boleslavi o jeho odvolání překvapilo. Odůvodnění se nedočkal a ani po něm nepátrá. Přesto všechno bude na angažmá v Bruslařském klubu vzpomínat pouze v dobrém. Zpět na střídačku třiapadesátiletý trenér nyní za každou cenu nespěchá.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Trenér Marian Jelínek (na snímku z 9. srpna) končí na střídačce hokejistů extraligové Mladé Boleslavi.

Článek

"Nebudu lhát, když řeknu, že mě to překvapilo. Bylo to jako rána z čistého nebe. Bez nějakého odůvodnění. Ani po něm ale nijak nepátrám. Ono je to ve finále úplně jedno, ten výsledek je stejný. A ta odůvodnění bývají ostatně v mnohých případech odlišná od skutečnosti," řekl v rozhovoru s ČTK Jelínek, jenž ve středočeském klubu působil od ledna 2013.

Mladé Boleslavi, semifinalistovi minulého ročníku extraligy, jež čtvrtou příčkou dosáhl nejlepšího umístění ve své historii, se v této sezóně nedaří podle představ. Přesto vedení sáhlo k poměrně překvapivému řešení především s ohledem na to, že Jelínek tvořil rovnocennou trenérskou dvojici s o deset let starším Františkem Výborným.

Výborný se neozval

Oba kouči, kteří spolupracovali v minulosti již v pražské Spartě, si v průběhu let pochvalovali vzájemnou spolupráci a působili dojmem velmi sehrané dvojice. Kýženým impulzem pro mužstvo má ale nyní být její roztržení, přičemž s Výborným bude nově spolupracovat bývalý obránce Boris Žabka, ovšem v pozici asistenta.

"Od mnoha hráčů i trenérských kolegů mi přišly zprávy, v nichž se tomu také někteří divili. Čímž bych rád všem alespoň takto poděkoval, protože ne na všechny jsem stihl odpovědět. Samotného mě tohle řešení zarazilo. Něco se asi stalo a já si možná něčeho nevšiml," přemítal Jelínek, jenž s Výborným své odvolání neprobíral. "Ani od něho nepřišla smska, ale to určitě nechci nijak rozebírat," doplnil Jelínek.

Na mladoboleslavskou štaci bude vzpomínat výhradně v dobrém. "Koučuju lidi, aby takové situace ustáli, tak bych byl špatným koučem, kdybych to sám nezvládl. Žádnou hořkost necítím," ujistil. "Spíš jsem z toho překvapený, vyjevený a zklamaný. Ale v klubu na to mají právo, asi přišel nějaký impulz a rozhodli se tak. Třeba někomu vadilo, že moc přednáším, opravdu nevím," konstatoval Jelínek.

Nudit se nebude

"V Mladé Boleslavi jsem prožil krásné chvíle. Postup do extraligy, semifinále v minulé sezoně... Byl to kus trenérského života a budu si ho připomínat pouze v dobrém. Určitě v sobě nebudu pěstovat nějakou nenávist, to rozhodně ne," zdůraznil Jelínek.

Žádnou zajímavou nabídku na okamžitý návrat na střídačku dosud neobdržel, ale nudit se nebude. A zůstává i ve sportovní sféře. Bývalý asistent u české hokejové reprezentace, s níž v roce 2005 získal titul mistra světa, je uznávaným odborníkem v oblasti sportovní psychologie. Bývalý osobní kouč Jaromíra Jágra o ní i napsal řadu knih.

"Chci se nadále hodně vzdělávat. Hodně čtu, jezdím po konferencích a přednáším. Pak tu jsou individuální koučinky s různými sportovci. Zrovna dnes jsem seděl s Karolínou Plíškovou, v sobotu se máme potkat s jejím trenérem Davidem Kotyzou," nastínil Jelínek.

Reklama

Související témata: