Hlavní obsah

Kometu obrali rozhodčí o regulérní gól! Trest na sebe nenechal dlouho čekat

Praha
Aktualizováno

Byl to moment, který výrazným způsobem ovlivnil úterní utkání hokejové extraligy mezi domácí Plzní a Brnem. Necelých jedenáct minut před koncem základní hrací doby vstřelila Kometa za stavu 1:1 gól, který jí však sudí neuznali. Komise rozhodčích dnes shledala, že hlavní arbitr Roman Svoboda pochybil a zastavila mu činnost na čtyři soutěžní duely.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Střela V. Němce (vlevo) z Brna míří za záda brankáře Plzně Machovského.

Článek

Útočník Komety Vojtěch Němec dopravil puk za záda Matěje Machovského, sudí nejprve ukázali na branku na znamení gólu, následně však po vzájemné konzultaci vzali svůj verdikt zpět.

Důvod? Domnělé postavení forvarda Brna Marcela Haščáka v brankovišti. Jenže komise rozhodčích na základě videozáznamu dospěla k závěru, že Haščák se dostal do brankoviště až poté, co kotouč překročil brankovou čáru. Slovenský útočník přitom neovlivnil předchozí brankářův zákrok.

„Vzhledem k tomu, že pochybení při neuznané brance bylo závažné a mělo přímý vliv na výsledek utkání, potrestala komise hlavního rozhodčího Romana Svobodu zastavením činnosti na čtyři extraligová utkání, na která již byl delegován," píše se ve vydaném prohlášení.

Trenér Komety Libor Zábranský i jeho svěřenci se ihned snažili sudího Svobodu přemluvit, ať se jde na celou situaci podívat na video. To však v těchto situacích rozhodčí nemohou využít.

„Ve spolupráci s vedením extraligy pracujeme na tom, aby mohlo být použití videa rozšířeno i na další sporné situace," uvedl v této souvislosti předseda komise rozhodčích Českého svazu ledního hokeje Vladimír Šindler.

Místo uznání gólu naopak Haščák obdržel dvouminutový trest za napadení, jelikož Machovského atakoval v brankovišti a střetu se nesnažil zabránit. V tomto ohledu postupovali rozhodčí v souladu s pravidly, pro uložení trestu totiž není podstatné, zda kotouč mezitím již překročil brankovou čáru.

Správně sudí rozhodli i při neuznání gólu hostí ve 14. minutě, neboť z videozáznamu je zřejmé, že Haščák zaujal pozici v brankovišti ještě předtím, než se do něj dostal volný kotouč a dopustil se tak přestupku postavení útočícího hráče v brankovišti.

Kometa nakonec v Plzni prohrála 1:2 po prodloužení.

Reklama

Související témata:
  4 : 1 Třinec - Pardubice 4 : 1 dohráno
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice