Hlavní obsah

Hradci proti Brnu upřeli trestné střílení! Proč nemůže být trest pro ruského sudího zveřejněn?

Praha

Závažné pochybení hlavního sudího, které mohlo mít vliv na výsledek utkání. Tak vyhodnotila komise rozhodčích hokejové extraligy závěr nedělního souboje Hradce Králové s Brnem, v němž obránce Komety Tomáš Malec úmyslně posunul vlastní branku, hlavní arbitři Vjačeslav Bulanov z Ruska s Petrem Úlehlou ale trestné střílení ve prospěch Mountfieldu chybně nenařídili. O den později proto byli muži v pruhovaném potrestáni.

Foto: Profimedia.cz

Ruský rozhodčí Vjačeslav Bulanov.

Článek

V předposlední minutě základní hrací doby se forvard Hradce Roman Kukumberg za nerozhodného stavu 3:3 snažil zakončit útočnou akci, když Malec pádem na brankovou konstrukci posunul brněnskou svatyni.

„K pádu nedošlo cizím zaviněním, hráč před ním nezakopl o vlastního brankáře ani se nejednalo o běžnou hokejovou situaci, při které by se hráč snažil například zabránit přihrávce do předbrankového prostoru," uvádí komise rozhodčích v tiskové zprávě.

Sudí však situaci jako provinění se proti pravidlům nevyhodnotili a trestné střílení nesprávně nenařídili. Protože jejich rozhodnutí mohlo mít vliv na výsledek duelu, kvalifikovala komise rozhodčích pochybení jako závažné a rozdávala tresty.

Bulanova, který byl za řešení této herní situace přímo zodpovědný, sice potrestala, předpisy Mezinárodní hokejové federace však neumožňují, aby byla výše trestu uděleného zahraničním rozhodčím zveřejněna.

Flastru však neunikl ani Úlehla, byť nebyl za vyhodnocení situace přímo odpovědný. Podílel se ale na následném špatném metodickém řešení a komunikaci v přerušené hře. Proto mu byla uložena suspendace na nejbližší extraligový zápas.

Komise rozhodčích se zabývala i uznaným gólem libereckého Petra Jelínka na 2:2 v utkání s Karlovými Vary. Gólman Energie David Honzík se snažil v brankovišti kotouč svým tělem zakrýt, zatímco Jelínek chtěl ve stejném okamžiku volný puk dorazit do branky.

„Z dostupných záběrů, především z těch, které jsou k dispozici videorozhodčím, je přitom zřejmé, že brankář ještě neměl kotouč pod kontrolou, lapačka nebyla zcela na ledě a brankářův zákrok nebyl dokončen," vysvětluje komise rozhodčích, že branka byla uznána v souladu s pravidly i přesto, že došlo ke kontaktu hole s lapačkou a že současný výklad pravidel jinak směřuje k co nejvyšší ochraně gólmanů.

Reklama

Související témata:
  7 : 2 Kladno - Vsetín 7 : 2 dohráno
20240418T18 : 00:00+0200
Kladno vs. Vsetín
Kladno vs. Vsetín
Kladno
Vsetín