Hlavní obsah

Posila ze Záhřebu už dorazila do Prahy! Hrát za Spartu je pro mě čest, hlásí mladý talent

Praha

Je odchovancem budějovického hokeje, českým fanouškům ale tolik známý není. Dvacetiletý talentovaný útočník Jiří Smejkal, jenž strávil dva roky v zámořské juniorské lize WHL, hájil v probíhajícím ročníku barvy Medveščaku Záhřeb v Kontinentální lize. Sezónu však v chorvatském klubu nedokončí, majitel stříbra z MS hráčů do osmnácti let se v poslední přestupní den stal posilou úřadujícího vicemistra a na debut v tuzemské extralize se už velmi těší.

Foto: Profimedia.cz

Jiří Smejkal v dresu reprezentační dvacítky mezi Finy Jonim Tuulolou (vlevo) a Veinim Vehvilainenem.

Článek

Máte za sebou úvodní trénink se Spartou. Jaké jsou vaše první pocity?

Musím přiznat, že jsem byl docela nervózní. Jak mě přijmou kluci, co trenér, jakej bude trénink... Příjemně mě to překvapilo. Všichni byli na mě hodní. Trénink byl super, takže jen samá pozitiva.

Už jste mluvil s trenéry o vaší roli v týmu?

Ještě tolik ne. Spíš se mě ptali, jak se cítím. Na jakých pozicích jsem dřív hrál. Dnes si jdu sednout s panem Vebrem. Ukáže mi, jakým stylem hrají, co ode mě budou chtít.

Víte, s kým nastoupíte v útočné formaci?

Zřejmě s Miroslavem Formanem a Lukášem Klimkem.

Jak se zrodil váš přesun ze Záhřebu do Sparty? Byly ve hře i jiné nabídky?

Po Vánocích jsme věděli, že se s Medveščakem do play off asi nedostaneme. S agentem jsme mluvili o tom, zda by byla možnost dohrát sezónu jinde, v mužstvu, které bude hrát play off. Ozvala se Sparta, Hradec i nějaké týmy ze Švédska. Řešili jsme to a já se nakonec rozhodl pro Spartu. Byla pro mě prioritou. Je pro mě čest za ni hrát.

Dva roky jste působil v zámořské juniorské lize, v této sezóně oblékal dres Záhřebu, ale v tuzemské extralize jste ještě neodehrál ani minutu. Těšíte se na premiéru?

Jsem zvědavej, jakej to bude rozdíl oproti KHL. Slyšel jsem, že česká liga se hodně zvedla. Před prvním zápasem bude u mě panovat určitě nějaká nervozita, ale těším se.

Přilákaly vás do Prahy i vysoké ambice, které klub má? Věříte, že se dočkáte se Spartou velkého úspěchu?

I to bylo v mých myšlenkách. Nedávno porazila druhý Třinec 12:3, myslím si, že ten tým je hodně našlapanej. Konkurence velká. Když se někdo zraní, může ho nahradit jiný kvalitní hráč. Myslím, že se můžeme dostat v play off hodně daleko, případně i vyhrát titul.

Nebojíte se ohromné konkurence v kádru?

Jsem na ni zvyklej z Kanady. Když někdo vypadl, okamžitě byli tři v zástupu. Všechny hráče to žene, aby podávali maximální výkony. Pro hráče i tým to je jenom dobře.

Za Medveščak jste stihl odehrát 26 zápasů, vstřelil v nich tři góly. Jak jste byl v Záhřebu spokojen?

Ze začátku to bylo horší. Pak jsem začal víc hrát, dal gól, ale zranil se. Posledních deset zápasů jsem hrál v první lajně, chodil na přesilovky. Takže spokojenost.

Byl pro vás těžký přechod z juniorské WHL do Kontinentální hokejové ligy? 

Na začátku roku jsem se cítil skvěle. Na tréninkovém kempu mi to šlo. V prvních zápasech jsem se cítil výborně. Na větším hřišti je na vše mnohem víc času. Přechod byl pro mě úplně v pohodě. Hrálo se mi dokonce líp než v Kanadě. V Záhřebu jsou většinou samí Kanaďané, takže když jsem přecházel z juniorky, tak to pro mě nebylo jazykově tak hrozné, protože v kabině vládla angličtina. Všechno bylo super.

Jaký dojem na vás udělala KHL?

Myslím, že je to hodně kvalitní soutěž. Velmi rychlá. Bál jsem se, že bude velkej rozdíl, když hrajete se silnými týmy jako je Petrohrad nebo CSKA Moskva. Ale musím říct, že všechny zápasy se daly vyhrát. Jen dobře, že jsem se dokázal prosadit.

Atmosféra na stadiónu v Záhřebu je hodně bouřlivá. Co jste říkal fanouškům?

Byli neskuteční. I když prohráváte 0:5, tak lidi pořád fandí. Přirovnal bych to třeba v Česku k Motoru České Budějovice. Když jsem byl zraněnej, byl jsem se podívat na nějaké zápasy. Taky se tam povzbuzovalo za jakéhokoli stavu.

Reklama

Související témata: