Hlavní obsah

Buchteleho vítěznou premiéru provázely dvě drobné výčitky

Praha

Po téměř deseti měsících oblékl útočník Jan Buchtele dres hokejové Sparty. Obnovená premiéra navrátilce z ruského Jekatěrinburgu skončila vítězně, ale pro něj i s malou výčitkou, protože litoval, že zahodil gólovou tutovku a pak svým počínáním umožnil v základní hrací době chomutovské vyrovnání.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Nová posila Sparty útočník Jan Buchtele během utkání s Chomutovem.

Článek

Skalp Pirátů tak získali domácí až v prodloužení po dost sporně nařízeném trestném střílení. V čase 64:40 gólman Ján Laco při Gernátově šanci totiž podle rozhodčích záměrně posunul branku.„Sudí zapískali moje úmyslné posunutí branky, jenže já nejdřív vykopl puk a pak jen neudržel stabilitu a svalil se do branky bez nějakého záměru zdržovat hru," cítil se dotčeně gólman hostů.

Určený sparťanský exekutor Lukáš Pech se postaral o rozuzlení. „Byl jsem při té šanci zády k brance, ale jakmile jsem viděl, že je posunutá, tak mě napadlo, že sudí písknou penaltu. Zakončení jsem měl vymyšlené a vyšlo mě to přesně," líčil spokojeně Pech.

Buchteleho ale zamrzelo, jak Sparta ve třetím dějství pustila dvoubrankové vedení a hlavně že on sám v utkání neproměnil jasnou gólovou příležitost. „Slibná šance, jenže už jsem byl hodně blízko branky, takže zakončení jsem měl asi řešit jinak," litoval.

Chybu si vyčítal

Podobně si Buchtele vyčítal své počínání ve 49. minutě, těsně před chomutovským vyrovnáním. „Udělal jsem chybu, že jsem nedostal puk včas z pásma, oni si ho pak hodili před branku a bylo zle. Tohle nás stálo bod," mínil.

Jen doufal, že ve Spartě brzy hokejově pookřeje. „Moje premiéra byla taková rozjížděcí. Přece jen na sobě cítím výpadek z rytmu, jak jsem skoro tři týdny nehrál zápas. Zpátky do Sparty jsem se ale moc těšil a věřím, že tady prostor dostanu," líčil Buchtele, který páteční nečekanou porážku s Olomoucí 2:4 sledoval ještě z hlediště.

„Nedělní utkání mně přišlo podobné, zase jsme bušili do soupeře vyznávajícího hodně defenzivní pojetí. Z KHL jsem byl zvyklý na víc otevřený hokej, stylem nahoru, dolů. Takhle zalezlí jsme tam vlastně hráli jen my," srovnával 26letý útočník s působením v Jekatěrinburgu. „Jsem moc rád, že ve Spartě mám naději na delší sezónu, v Avtomobilistu hrozilo, že budu mít za dva týdny konec," uvědomil si.

Na finále Ligy mistrů do Göteborgu se Spartou v pondělí neodletí. Podobně jako další posila last minute, útočník Smejkal. „Soupiska se musela uzavřít ještě před mým příchodem, což mě trochu mrzí. Na druhou stranu by asi nebylo úplně fér vůči těm klukům, kteří si postup vybojovali, kdybych teď místo někoho naskočil," dodal Buchtele.

Reklama