Hlavní obsah

Vampola měl zastavenou činnost, protože nezaplatil pokutu. Flemming už trestán nebude

Praha
Aktualizováno

Svým faulem přivodil pardubickému obránci Petru Čáslavovi těžký otřes mozku a zlomeninu nosu, dodatečnému postihu ale bek Chomutova Brett Flemming uniknul. Předseda disciplinární komise hokejové extraligy Karel Holý rozhodl, že disciplinární řád Kanaďan neporušil a řízení s ním zastavil. Zastavenou činnost měl útočník Mladé Boleslavi Petr Vampola, jelikož ve stanovené lhůtě neuhradil pokutu za nafilmovaný pád. Středočeský klub však ve čtvrtek večer na svém webu oznámil, že pokutu již uhradil a trest by tak měl být zrušen.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Petr Čáslava z Pardubic odchází do kabin po zásahu od Bretta Flemminga z Chomutova.

Článek

Flemming atakoval Čáslavu loktem na obličej ve 46. minutě úterního utkání 46. kola, když se pardubický zadák snažil proniknout do útočného pásma. Čáslavu jel okamžitě pomstít spoluhráč David Tomášek a Flemming po rvačce s ním inkasoval od hlavních rozhodčích Pražáka s Pešinou 2+2 minuty a 10 minut za hrubost, pět minut a do konce utkání za napadení.

Dodatečný flastr však disciplinárka nepřidala. „Flemming vedl svůj zákrok čelně na Čáslavu, jenž krátce před střetem odehrál kotouč, ale jelikož puk nepřevzal žádný z dalších hráčů na hrací ploše, byl technicky stále považován za hráče v držení kotouče," vysvětluje Holý.

„Flemming nevedl svůj zákrok ve vysoké nájezdové rychlosti, před zákrokem se neodrazil, aby dosáhl jeho vyšší intenzity. V projednávané situaci nelze bez jakékoliv pochybnosti prokázat, že zákrokem došlo k přímému zasažení oblasti hlavy a krku Čáslavy. I kdyby k tomuto došlo, nestalo se tak výhradně v důsledku jednání Bretta Flemminga, který se nedopustil s výjimkou zvýšení intenzity při zásahu ramenem závadného jednání," pokračoval Holý.

Flemming dopadl stejně jako v září

Podle něj si za své zranění může Čáslava částečně i sám. „Při odehrání kotouče snížil své těžiště, a jelikož zákrok nebyl veden mimo jeho zorný úhel, ani z pozice tzv. třetího hráče v souboji, nedostatečně tak registroval postavení Bretta Flemminga a možnost být ve své pozici napadán," osudí Holý.

Flemming tak dopadl u disciplinárky totožně jako na začátku září. Tehdy za podobný atak na plzeňského Davida Stacha rovněž dostal pětiminutový trest, disciplinárka ale dodatečné řízení s ním zastavila.

Vampola musel zaplatit, jinak by si nezahrál

Disciplinární komise zároveň ve čtvrtek zastavila s okamžitou platností činnost mladoboleslavskému forvardovi Petru Vampolovi. Ten totiž ve stanovené měsíční lhůtě neuhradil pokutu ve výši deseti procent základní měsíční odměny, která mu byla uložena za nafilmovaný pád v utkání hraném 13. ledna v Třinci.

Ve čtvrtek večer středočeský klub na webu zveřejnil, že hráč pokutu uhradil, takže by mu bude činnost uvolněna. Mistr světa z roku 2010 dostal v této sezóně pokutu za simulování už podruhé a v druhém případě v médiích Holého ostře zkritizoval. Od disciplinárky následně za svá slova dostal padesátitisícový flastr, který nyní podle webu uhradil.

Reklama