Hlavní obsah

Třinec poslal Kleslovi výpověď, ten nesouhlasí a podal na klub žalobu

Třinec

Spor hokejového obránce Rostislava Klesly s třineckým klubem se dostal do další fáze. Deset měsíců poté, co byl bývalý kapitán Třince vyřazen z kádru, přestože měl platnou smlouvu až do roku 2020, dostal Klesla od klubu tento měsíc výpověď. Tu hráč nepřijal a podal na klub žalobu. Spor tak rozřeší zřejmě až soud.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Rostislav Klesla na archivním snímku.

Článek

„Můžeme potvrdit, že jsme panu Kleslovi vypověděli jeho hráčskou smlouvu u Ocelářů. Výpověď považujeme za naprosto oprávněnou, neboť pan Klesla naplnil hned několik důvodů pro vypovězení smlouvy a neprojevil ani nejmenší snahu dostát závazků profesionálního hráče. Hráč se má podle smlouvy dostavit do klubu a hráčskou smlouvu plnit. A protože to pan Klesla od léta neudělal, a to i přesto, že byl opakovaně vyzýván, aby tak učinil, dostal výpověď," řekl viceprezident klubu Jan Czudek.

Bývalý reprezentační bek s tím, že neplní smlouvu, nesouhlasí a výpověď nepodepsal. „Prohlášení pana Czudka mi přijde absurdní. Jedná se o vykonstruovanou a účelovou výpověď. Body obsáhlé v ní jsou zmatečné. Důvodem výpovědi je například údajné nenastoupení k tréninku. Přitom mě z klubu fakticky vyřadili a nemohl jsem se do haly ani dostat. Dalším uvedeným důvodem je neabsolvování prohlídky a testů. Přitom pozvánku na tyto prohlídky mi poslali tři týdny po termínech, k tomu antidatovanou," upozornil Klesla.

„Je to naopak klub, který porušil smlouvu. Tím jen potvrzuje svou neprofesionalitu od samého počátku, kdy se v dubnu minulého roku rozhodl mě vyřadit z kádru. Proto podávám na klub žalobu, můj právník JUDr. Tomáš Vymazal má již vše připraveno," řekl Klesla.

Podle Czudka mohl být spor s Rostislavem Kleslou dávno vyřešený, stejně jako se to podařilo v případě Tomáše Kopeckého. Stačilo podle něj jediné - aby hráč přistoupil na návrhy klubu. „Přednesli jsme několik variant, u nichž jsme kladli důraz na to, aby hráč pokračoval v kariéře, hrál jinde a pobíral plat. Měli jsme i zájemce o jeho služby z české, slovenské extraligy i z KHL. Navrhovali jsme, že bychom byli schopni do určité míry kompenzovat rozdíl mezi příjmy hráče v jiném klubu," vyjádřil se Czudek.

Klesla má na návrhy Třince ale jiný názor. „Konala se pouze dvě jednání v srpnu 2016, na kterých zástupci klubu přednesli neadekvátní podmínky vzhledem ke zbývajícím čtyřem sezónám mé platné smlouvy. Poté přicházely pouze zprávy typu, že situaci vyřešit chtějí, že je to problém pro celou extraligu, nicméně žádný posun nenastal ani po dalších mých výzvách," upozornil Klesla a dodal, že není možné, aby kluby s hráči manipulovaly, jak se jim zlíbí.

O co jde ve sporu Třince s Rostislavem Kleslou?
Klub v dubnu 2016 na předsezónní tiskové konferenci oznámil, že s bývalým kapitánem pro novou sezónu nepočítá, přestože měl Rostislav Klesla v klubu platnou smlouvu. Klesla klubu oznámil, že má nárok na kompenzaci za zbývající čtyři sezóny. To ale klub nepřijal a 1. července jej vyzval k individuálním tréninkům. To naopak odmítl hráč s odůvodněním, že výběhy na vrchol Javorový a individuální tréninky s kondičním trenérem juniorky během týmové dovolené všech třiceti hráčů považuje za účelové a šikanózní.
Na začátku přípravy přijel Klesla do Werk Arény na oficiální první trénink týmu, zástupci klubu jej ale nepustili na led. Následovaly dvě schůzky, řešení rozchodu ale znesvářené strany nenašly. Bez výsledku skončilo také jednání u smírčí komise Tipsport extraligy.
V říjnu 2016 a v lednu 2017 podal Klesla žalobu proti Moravské sportovní a.s. Miroslava Černoška, která hráči vyplácela polovinu platu (druhou část hradil klub - pozn. aut.). Moravská sportovní dlužnou částku včetně úroků z prodlení a soudních výloh zaplatila. V únoru 2017 zaslal klub Kleslovi výpověď.

Reklama

Související témata: