Hlavní obsah

Můj malý syn mě nepoznal a bál se, vypráví Čáslava, jak se zotavuje z ošklivého zranění

Praha

Od jeho ošklivého zranění uplynuly už tří týdny, hokejový obránce Pardubic Petr Čáslava však stále neví, kdy se v probíhající sezóně vrátí na led a jestli vůbec k tomu nakonec dojde. Sedmatřicetiletý mistr světa z roku 2010 se nyní v obsáhlém rozhovoru pro klubové stránky Dynama vrací k zákroku chomutovského beka Bretta Flemminga i dnům stráveným na nemocničním lůžku.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Petr Čáslava z Pardubic odchází do kabin po zásahu od Bretta Flemminga z Chomutova.

Článek

Silný otřes mozku, dvojitá fraktura nosu, překousnutý jazyk. Do toho navíc Petr Čáslava přišel o několik zubů a má potlučený obličej. Drsná bilance jednoho nevybíravého zákroku.

„Když za mnou rodina přišla do nemocnice, tak mě malý syn nepoznal a bál se. Radši stál u dveří, nevěděl, co má dělat. To bylo trochu smutné," vrací se Čáslava k několika dnům stráveným na chirurgické ambulanci pardubické nemocnice.

„Čtyři nebo pět dní jsem v nemocnici nejedl. Prakticky to nešlo, měl jsem překousnutý jazyk, který mi zašívali. Tři hodiny mě dávali do kupy, stehy mám v puse, nose a kolem něj poté, co mi ho rovnali. Zuby jsem měl vyražené už dříve horší ale je, že jsem měl čepy a ty jsou zlomené. Budou mi je muset vytahat a dát nové," posteskne si osminásobný účastník světových šampionátů.

Z osudného momentu na ledě si pamatuje jen pár fragmentů, na Flemminga se ale nezlobí. „Psali jsme si v době, kdy jsem byl v nemocnici. Pár zpráv jsme si vyměnili, proti němu nic nemám," říká Čáslava a nechce hodnotit počínání disciplinární komise v čele s jejím předsedou Karlem Holým, který chomutovskému zadákovi dodatečný trest nepřisoudil.

„Pan Holý nebo jeho komise takhle rozhodla a já to tak beru. Nezměním to a nechci se tím zabývat. Akorát bych se tím trápil a to nemá cenu. Videa byla zveřejněna a každý si může udělat obrázek," mávne rukou Čáslava, jenž v Pardubicích nepůsobí jen jako hráč, ale i coby držitel 6,5 procent akcií klubu.

Zákroky na hlavu by se měly přísně trestat

Má však jasno, že jakýkoliv atak na hlavu by měl být přísně trestán. „Ať je to zákrok ramenem nebo loktem. Tohle bychom měli chtít vymýtit. V NHL každý takový střet směrem do hlavy je důsledně postihovaný. Hráč ví, když jede do souboje, jak může zvednout ruce. Kdybych jezdil s rukama nahoře, tak trefím každého, protože jsem vysoký," ví pardubický rodák.

V těchto dnech pomalinku začíná s rehabilitací v Lázních Bohdaneč. „Jezdím tam cvičit ráno, trvá to asi hodinu. Zátěž je opravdu lehká. Beru to jako začátek cesty k návratu. Pak chodím na laser kvůli jizvám a otokům v obličeji. Do toho musím k zubaři, bude mi dělat nový chrup," potvrzuje Čáslava, že se rozhodně nenudí.

Doufá, že nedopadne jako Petr Průcha

„Na normální fungování už to jde, ale na zátěž to nevypadá. Nevydržím třeba dlouho na hokeji, naposledy jsem byl třetinu a pak jsem jel domů. Některé věci mi vadí, ale není to extrémní, abych musel být někde zavřený," popisuje zkušený obránce.

Stále věří, že se stihne dát do pořádku, aby Pardubicím pomohl v baráži o udržení extraligové příslušnosti, která Dynamo nemine. S jistotou ale svůj návrat slíbit nemůže. „Chci mančaftu pomoct na ledě, časově ale nedokážu nic odhadnout. Může se stát, že půjdu do stoprocentní zátěže a zjistím, že to ještě nejde. Nemohu tam jít jako nazdárek a být spíše škodný. Hlavně doufám, že nebudu mít následky jako Petr Průcha, který musel ukončit kariéru," připomíná osud bývalého reprezentanta, jemuž stopku v hokeji vystavil otřes mozku.

Reklama

Související témata:
  Třinec - Pardubice dnes 17 : 00
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice