Hlavní obsah

Přiostřuje se! Vytváříte mediální tlak na sudí, obvinily Vítkovice Plzeň. Nesmysl, brání se Vlasák

Praha

Začíná se přiostřovat. Alespoň v zákulisí tedy určitě. Vedení hokejistů Vítkovic totiž po čtvrteční porážce ve třetím utkání série před kola play off v Plzni zkritizovalo zástupce západočeského týmu, že po dvou zápasech v Ostravě, v nichž Indiáni padli, vytvořili mediální tlak na rozhodčí. Ti podle moravského klubu nátlaku můžou lehce podlehnout, což se projevilo ve čtvrtek, kdy prý neodpískali některé jasné fauly na hráče Vítkovic. Plzeňský klub se k celé záležitosti nechce vyjadřovat.

Foto: Adolf Horsinka, ČTK

Kapitán Vítkovic Rostislav Olesz (v bílém) a plzeňský kapitán Ondřej Kratěna diskutují s rozhodčími

Článek

„S politováním a důrazným nesouhlasem upozorňujeme na obecný a mediální tlak, který je vytvářen na rozhodčí. Tento tlak se pak může stát a stává se výrazným faktorem, ovlivňujícím jednotlivá utkání," tvrdí Vítkovice v prohlášení vydaném na svých oficiálních stránkách.

Hlavní arbitři Pešina s Hribikem, kteří řídili čtvrteční zápas v Plzni (5:3 pro Západočechy), prý „mediální kampani s cílem vytvořit enormní tlak na rozhodčí", podlehli.

„Neodpískali jednoznačné fauly v neprospěch našeho týmu, který již podal disciplinární komisi pravidlové podněty k prošetření čtyř sporných momentů," jsou přesvědčeny Vítkovice.

Jejich zástupci zároveň po čtvrtečním utkání podali podnět disciplinární komisi k prošetření zákroku plzeňského útočníka Ondřeje Kratěny na obránce Karola Slobodu. Podle Ostravanů šlo o jednoznačný úder loktem do oblasti hlavy a krku, navíc po odehrání kotouče.

„Věříme, že disciplinární komise bude v této záležitosti postupovat stejně důsledně a se stejnou razancí, s jakou přistoupila k udělení trestů rozhodčím Lacinovi a Čechovi," vracejí se Vítkovičtí k prvnímu resp. druhému utkání série.

Disciplinární komise v čele s jejím šéfem Karlem Holým se zákrokem Kratěny, za který v utkání obdržel menší trest, zabývala, k dodatečné suspendaci ale nepřistoupila.

Kratěnu disciplinárka dodatečně netrestala

„Zákrok byl veden na protihráče, který byl v držení kotouče, Kratěna se před ním neodrazil ani zásadně nezvýšil rychlost. Před střetem se napřímil, takže došlo k zásahu oblasti hlavy a krku. Zákrok nebyl takové intenzity ani charakteru, aby mohl vážněji ohrozit zdraví protihráče a aby vyžadoval dodatečný disciplinární postih nad rámec trestu uloženého v utkání," vysvětlil Holý.

Lacina v prvním duelu chybně vyloučil plzeňského Martina Procházku za nafilmovaný pád a od komise rozhodčích obdržel pokutu. Čech ve druhém zápase přehlédl faul Slobody na Dominika Kubalíka, Vítkovice hned z protiútoku snížily na 1:2, následně utkání otočily a ujaly se v sérii vedení 2:0 na zápasy. Čech dostal stopku na čtyři zápasy.

„Už v prvním utkání série se rozhodčí dopustili čtyř výrazných pochybení v neprospěch Vítkovic, čímž mohli výrazně ovlivnit průběh utkání – což ostatně potvrdila sama komise rozhodčích ve svém oficiálním vyhodnocení pondělního utkání," uvádějí Vítkovice.

Vlasák: Odmitáme, že bychom vytvářeli tlak

„Pevně doufáme, že boje v rámci play off se napříště budou odehrávat výhradně na kluzištích a v duchu fair play a nikoli na stránkách novin a televizních obrazovkách s cílem vytvářet tlak na rozhodčí a další účastníky utkání," uzavírají Ostravané.

„Odmítáme, že bychom vytvářeli tlak na rozhodčí. Dál to ale vůbec nebudeme komentovat. To, co jsme považovali za nutné, jsme udělali, a k soupeři se vůbec nebudeme vyjadřovat," řekl Sport.cz asistent plzeňského trenéra Tomáš Vlasák.

Mladá Boleslav vetuje rozhodčího Lacinu

Po třetím zápase předkola mezi Mladou Boleslaví a Chomutovem (Piráti po výhře 5:1 snížili stav utkání na 1:2) se vedení Bruslařského klubu rozhodlo vetovat hlavního rozhodčího Petra Lacinu, který čtvrteční duel řídil spolu s Alexanderem Pavlovičem.

Reklama

Související témata: