Hlavní obsah

Už jsem mlel z posledního, svěřoval se střelec postupového gólu Plzně Stach

Ostrava

Postup, nebo dovolená. Jinou možnost před pátým rozhodujícím utkáním předkola mezi Vítkovicemi a Plzní aktéři vyhrocené série neměli. Třetí nejdelší zápas extraligového play off nakonec ukončil v čase 94:22 plzeňský útočník David Stach. Plzeň vyhrála 3:2 na zápasy a od středy rozehraje novou sérii proti obhájcům titulu z Liberce. „Už jsem to vůbec nedával. Bylo to strašně dlouhé a mleli jsme z posledního snad úplně všichni. Ale jsem šťastný, nikdy jsem žádnou sérii v pátém utkání nevyhrál,“ radoval se šťastný plzeňský střelec.

Foto: Adolf Horsinka, ČTK

Zleva Peter Frühauf z Plzně, vítkovický brankář Patrik Bartošák, plzeňský hrdina David Stach a David Květoň z Vítkovic.

Článek
Fotogalerie

Plzeň po dvou úvodních zápasech série prohrávala s Vítkovicemi 0:2 a byla na dně. „Tam to z nás spadlo. Věděli jsme, že musíme třikrát vyhrát a nemáme co ztratit. Doma jsme to ale zvládli suverénně. Jsem strašně rád, že jdeme dál, protože jsme asi pětkrát v sezóně už utekli hrobníkovi z lopaty. Nás to ale vždycky ještě více semkne," připomínal Stach.

„No a teď jsme v play off a půjdeme potrápit Liberec. Jsou asi nejlepší v extralize, ale play off je speciální. Nemáme co ztratit, takže tam pojedeme s čistou hlavou a potrápíme je," řekl Stach, pro kterého byla postupová trefa prvním gólem v letošním play off. „Hlavně je to můj životní gól. Nikdy jsem důležitější nedal. Byly to velké nervy," svěřoval se 25letý forvard.

Nekonečný souboj na vítkovickém ledě přinesl i další historický moment. Hokejový obránce Petr Kadlec vyrovnal s 1209 zápasy v nejvyšší soutěži historický rekord obránce Františka Ptáčka, který v současné době hraje v prvoligovém Kladně. Další může přidat už ve středu. „Tohle není rekord, na zádech to napsané nemám a popravdě mě to ani moc nezajímá. To nejsou góly a ani nahrávky, ukazuje to snad jen to, že jsem už starý," usmíval se Kadlec.

Rozhodující duel byl velkým soubojem gólmanů. Šťastnější byl opavský rodák Matěj Machovský, který ale na začátku prodloužení ale zavzpomínal na zápas číslo dvě, který ukončil už po devíti vteřinách Zdráhal. „Doplatili jsme na to, že měl ještě vypnutou hlavu, tentokrát se to neopakovalo," vykládal Machovský. Domácí Patrik Bartošák předváděl v prodloužení nadlidský výkon, nakonec byl ale smutný. „Těžko se mi hledají slova... Hrálo se dlouho, postupem času jsem přestal cítit únavu, soustředil se na svou práci a vyhlížel postupový gól. Bohužel...," hlesl Bartošák.

A kouč Jakub Petr už začal myslet na příští sezónu. „Musíme se zbavit syndromu venkovních zápasů v Plzni, protože teď v momentě, kdy vidíme ceduli Plzeň, tak vedoucí mužstva začíná čárkovat střely a asi i góly," snažil se odlehčit tíživou náladu Vítkovic Petr.

Reklama

Související témata:
  Třinec - Pardubice dnes 17 : 00
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice