Hlavní obsah

Salfický uzavřel dvouletou smlouvu se Spartou

PRAHA

Hokejový brankář Dušan Salfický se v pátek stal definitivně posilou pražské Sparty a podepsal s úřadujícím českým mistrem dvouletou smlouvu. Čtyřiatřicetiletý dvojnásobný mistr světa se vrací do české extraligy po čtyřech letech strávených v ruské superlize, kde chytal za CSKA Moskva, Čerepovec a naposledy Chimik Moskevská oblast.

Foto: Právo

Dušan Salfický

Článek

O příchodu Salfického do Sparty se mluvilo již před koncem letošního play-off. "Dohodnuté to bylo už docela dlouho, jen jsme dořešili formality a dneska se to stvrdilo," řekl Salfický v rozhovoru s novináři v pražské T-Mobile Areně krátce po uzavření kontraktu. "Po čtyřech letech v Rusku jsem se těšil domů a teď jsem našel domov ve Spartě. Chci si konečně zase zahrát náš český hokej," navázal.

Salfický se stane nástupcem Petra Břízy, který po zisku titulu ukončil v jednačtyřiceti letech kariéru a přesunul se do role generálního manažera Sparty. S odchovancem Pardubic tak o angažmá přímo jednal. "Bylo to v kamarádském duchu a strašně příjemné. Jednal jsme i s panem (ředitelem klubu) Sivkem a zanechalo to na mě skvělý dojem," prohlásil Salfický.

První kontakty se Spartou prý proběhly už okolo Vánoc. "Petr Bříza mi volal a bavili jsme se o tom, co bude dál. Já jsem mu říkal, že se chci vrátit do Čech," prozradil gólman, který v české extralize působil dosud jen v Pardubicích a Plzni. Jako první preferoval návrat do Pardubic, kde bydlí. "Měl jsem zájem tam jít, ale z nějakého důvodu to prostě nedopadlo. Do hry vstoupila někdy na konci března znovu Sparta."

Sparta je velkou výzvou

Nabídku měl i z Třince a ze zahraničí se ozvaly kluby z Ruska a Švédska. "Chtěl jsem domů. Já bych v Rusku třeba vydržel, dařilo se mi tam. Byl jsem ale z života bez dětí i mentality tamních lidi už unavený," podotkl. Nyní se bude zabydlovat v třetím klubu během tří let.

"Nejdříve jsem šel z CSKA do Čerepovce, pak do Chimiku a teď do Sparty. Dělal jsem si z toho už srandu, že se pořád stěhuji a musím si budovat pozici. Nejlépe mi k tomu pomohou výkony. Vidím, že tady dělají pro úspěch lidi maximum a cítím se teď už být sparťanem," řekl.

Pro účastníka únorových olympijských her v Turíně bude příchod do mistrovského kádru velkou výzvou. Bříza byl po návratu z německého Landshutu sparťanskou jedničkou nepřetržitě sedm let a třikrát pomohl k mistrovskému titulu. "Podal opravdu skvělý výkon a nebude to po něm jednoduché. Ale pro mě je to další hokejová výzva. Těším se a nebojím se srovnávání. Budu se snažit dokázat, že Sparta neudělala krok vedle," slíbil Salfický, který by měl nastupovat se svým oblíbeným číslem 72.

Na titul v české extralize zatím čeká

Sparta tvoří kádr pro obhajobu titulu a Salfický má být jedním ze základních stavebních kamenů. Krýt záda mu má Petr Přikryl, dosavadní dvojka Marek Schwarz se buď dohodne na působení v organizaci St. Louis, či zamíří do Evropy. K návratu do Sparty se chystá ještě obránce Ladislav Benýšek, smlouvu už podepsal Jan Hlaváč, který ale může v případě zajímavé nabídky odejít do NHL.

"Jsem rád, že se tým udrží pohromadě a dojde jen k výměně několika hráčů. Pro mě je ale spíše důležité, abych se já dobře připravil," vyjádřil se Salfický k tvorbě mužstva. Ve sbírce má dvě zlaté medaile ze světových šampionátů i bronz z olympiády, ale na triumf v domácí soutěži čeká. "Bylo by to něco fantastického, ale každá sezóna je specifická. Kluci ve Spartě ale dokázali, že na to mají. Doufám, že přispěji k tomu, že za obhajobou půjdeme."

Reklama

Související témata:
  4 : 1 Třinec - Pardubice 4 : 1 dohráno
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice