Hlavní obsah

Kometa byla na odpis, ale zvládla obrat. Čiliak se už nemusí O2 areny bát

Po více než dvou letech se brněnská Kometa může radovat z vítězství na ledě Sparty. V prvním čtvrtfinálovém utkání extraligového play off přitom hned po pěti minutách prohrávala 0:2 a vypadala na odpis. Hokejově ji ale probral kontaktní gól a v závěru dvěma trefami v rozpětí 71 vteřin dovršila obrat, takže se po výhře 3:2 ujala vedení v sérii. Pokračuje se na pražském ledě už dnes od 18.30 hodin.

Ohlasy po prvním zápase mezi Spartou a BrnemVideo: Sport.cz

 
Článek

„Špatný vstup do utkání, to byla psychická rána a nebylo vůbec snadné zvednout hlavu, ale zbavili jsme se ještě včas přehnané nervozity a řekli si, že nemáme co ztratit. Ke konci mně přišlo, že to Sparta chtěla stůj co stůj ubránit a těší mě, že jsme jí to nedovolili," vykládal brněnský gólman Marek Čiliak, jenž předvedl třicet úspěšných zásahů.

Poprvé v kariéře tak vychytal výhru v pražské O2 areně. „Ani proti Slavii jsem tady nikdy neuspěl, už jsem se této haly docela bál. Myslel jsem na těch pět porážek před zápasem, týden jsem se na to připravoval a upínal se k osobnímu rituálu," usmál se.

Začátek přitom vypadal na další brněnský malér. Dvě vyloučení obránců v krátkém sledu, pokaždé kvůli vyhození puku do hlediště, Sparta trestala Hlinkou hrajícím 150. zápas v play off. O 22 vteřin později měl elitní domácí útok prsty i ve druhém gólu, když Vrána tečoval do sítě puk po Řepíkově dělovce. Poměr střel 16:4 jasně dokládal, kdo v první třetině vládl na ledě. „Ze začátku jsme Brnu skoro nic nedovolili. Rychle získané dvougólové vedení nás uklidnilo ale asi až moc, postupně se do naší hry vloudily chyby," vykládal útočník Michal Řepík.

„Zaspali jsme začátek a dostali se pod velký tlak. Když jsme ale od druhé třetiny přitvrdili a začali je víc dohrávat, obraz hry to změnilo," líčil Vojtěch Němec, jenž se ve 23. minutě zasloužil o důležitý kontaktní gól. „Najednou nás to nakoplo a zase jsme věřili své hře," přiznával brněnský útočník.

Domácí postupně upadali do herní pasivity, neprospěl jim ani Nedomlelův zkrat. Sparťanský obránce zběsile vyletěl z trestné lavice a srazil couvajícího brněnského Kováčika, takže za napadení putoval předčasně do sprch. „Byl to hodně nesmyslný zákrok, přes veškerou frustraci se hráč musí kontrolovat a ne se takhle vyfaulovat," reagoval trenér Jiří Kalous.

Kometa do třetího dějství přeházela útoky, šla hodně důrazně do branky a otočila výsledek díky pohotové dorážce juniora Nečase a při dalším střídání zužitkoval Mallet přečíslení. „Musíme se z toho nepovedeného závěru poučit. Šance byly na obou stranách, jenže my už je neproměňovali," mrzelo Řepíka.

Kuriozitou bylo zapojení hned tří hlavních rozhodčích. Pešinu totiž už během první třetiny nešťastně zranila v obličeji hokejka sparťana Formana a s pěti stehy na roztrženém rtu nemohl pískat dál. Pražák tedy odřídil část zápasu sám, od třetí třetiny už s ním byl na ledě narychlo povolaný náhradník Hodek. „To jsem zažil asi poprvé, aby se během utkání najednou objevil úplně nový rozhodčí," divil se Řepík.

Reklama

Související témata: