Hlavní obsah

Výborný v Boleslavi jako trenér končí, jeho syn odchází. Kdo Středočechy povede?

Mladá Boleslav
Aktualizováno

Na pozici kouče hokejistů Mladé Boleslavi končí František Výborný, který bude konzultantem. Post sportovního manažera zase po roce opouští jeho syn David. "Z klubu neodcházím, jen ta spolupráce bude vypadat jinak," prohlásil zkušený kouč, který Středočechy vedl posledních pět sezón. Bruslařský klub nové trenéry ještě neoznámil, měli by se jimi ale stát Viktor Ujčík s Patrikem Augustou, kteří nyní působí v prvoligové Jihlavě. Nástupcem Davida Výborného na postu sportovního manažera Boleslavi by pak měl být Luděk Bukač mladší.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Mladoboleslavský trenér František Výborný marně hnal svůj tým do boje na ledě Chomutova v rozhodující bitvě předkola play off hokejové extraligy.

Článek

František Výborný převzal Mladou Boleslav na jaře 2012 bezprostředně poté, co klub sestoupil z nejvyšší soutěže. Po dvou letech Bruslařský klub dovedl zpátky mezi elitu a pak byl podepsán pod jeho největšími úspěchy. V roce 2015 si Středočeši zahráli čtvrtfinále, o rok později dokonce dokráčeli až do semifinále, díky čemuž si v této sezóně mohli premiérově zahrát Ligu mistrů.

Probíhající ročník však Středočechům nevyšel podle představ. Výborný během něj hned dvakrát nabídl vedení klubu svou rezignaci, šéfové ji ale nikdy nepřijali. Výbornému dali důvěru a on ji splatil postupem do předkola play off. Jenže Boleslav chtěla ještě dál, Chomutov měla na lopatě a postup do čtvrtfinále byl velmi blízko. Vedení 2:0 na zápasy v sérii ale nestačilo a po obratu slavili Piráti. A Výborný si následně postěžoval, že kabina nefungovala jako v předešlých letech a od lídrů mužstva čekal lepší výkony.

"Zvažoval jsem, že bych ještě jednu sezónu coby trenér dal, i když letos mě to zdravotně celkem semlelo a psychicky to taky nebylo nic moc. Ale tady v Boleslavi jsem rád, v životě mě takhle oslovily jen dva kluby – Sparta a Boleslav. Skutečně jsem sem chodil rád, cítím se tu jako doma, je to moje rodina," nechal se slyšet na internetových stránkách klubu zkušený trenér, jehož největším úspěchem jsou.tři mistrovské tituly se Spartou.

V Mladé Boleslavi sice končí na pozici trenéra, ale s radostí přijal novou funkci. "Jsem moc rád a vážím si toho, že tu můžu dál zůstat. Nejsem si jistý, jak se tu moji novou pozici rozhodli pojmenovat, ale na tom nezáleží. Stručně řečeno budu kdykoliv k dispozici trenérům a realizačnímu týmu nějakou radou nebo skautingem," poznamenal bývalý kouč Sparty, Havířova, Litvínova, Pardubic, Českých Budějovic, slovinské Jesenice i slovinské reprezentace

Augusta mladší, Ujčík a návrat Bukače?

V klubu působí pět let a prostředí i tým dobře zná, takže se jeho rady mohou trenérským nástupcům hodit. "Chtěl bych každopádně poděkovat fanouškům. Většinou fandí hráčům, ale já vím, že stáli i za mnou a to pro trenéry nebývá úplná samozřejmost. Když vyvolávali moje jméno, je to samozřejmě příjemné, ale taky zavazující. Nechtěl jsem zklamat. A věřím, že to tak vidí i oni. Určitě se nevidíme naposledy, jen se budeme vídat trochu jinak."

Boleslav tak hledá cestu, jakou se vydat dál a podle zákulisních informací ji už nešla. Byť ji ještě oficiálně nemůže potvrdit. Novými kouči by se totiž měli stát Patrik Augusta, syn nedávno zesnulého úspěšného hráče i kouče Josefa Augusty, s Viktorem Ujčíkem, kteří toho času pracují pro prvoligovou Jihlavu. Augusta, majitel bronzu z olympijských her v Albertville z roku 1992, tam vede juniory, trojnásobný mistr světa Ujčík dělá asistenta Petru Vlkovi u seniorského týmu.

Šestinásobného mistra světa Davida Výborného, který v Boleslavi v závěru své kariéry odehrál pět sezón, by měl jako sportovního manažera nahradit Luděk Bukač mladší, jenž už v klubu na tomto postu v minulosti působil a Boleslav vedl v sezóně 2009/10 i jako trenér.

Reklama

Související témata:
  0 : 0 Třinec - Pardubice 0 : 0 19. min Živě
20240420T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články