Hlavní obsah

Zvláštní zápas, uznal Will. Do play off vtrhl nulou ve svém rodném městě

Michal OsobaPrávo

Po matném nedělním výkonu se Bílí Tygři opět předvedli jako hokejové šelmy lačné po kořisti. Průchodnou obranu a šest gólů v síti Jána Lašáka ze třetího čtvrtfinále vystřídala pečlivá defenzíva s Romanem Willem v brance a třetí skalp plzeňských Indiánů. Ke vstupence do semifinále chybí Liberci po výhře 4:0 jedno vítězství.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Brankář Liberce Roman Will.

Článek

Will šel do branky po dvaceti dnech. „Rozhodli jsme se ke změně, protože jsme minulý zápas prohráli, chtěli jsme dát týmu impuls,“ vysvětloval liberecký kouč Filip Pešán.

Děkoval týmu

Statistický král mezi gólmany základní části se blýsknul čistým kontem, za které ale vděčí i mnohem svědomitější práci týmu. Čelil jen šestnácti střelám, o většině měl navíc dobrý přehled. „Kluci mi hrozně pomohli. Všechny střely jsem viděl, neměl jsem moc těžké práce,“ zhodnotil své vystoupení Will, který tak zamotal hlavu trenérů pro další zápasy. „Ale my máme těžké rozhodování celou sezónu s tak výbornými gólmany,“ říkal trenér Pešán.

Will byl se svojí rolí dvojky pro úvod play off smířen. „Myslím, že není pro nikoho ideální střídat gólmany, my si to vyzkoušeli s Jánkem ke konci základní části. Takže jsem naprosto rozuměl rozhodnutí trenérů,“ ujišťoval Will.

Do extraligového play off naskočil poprvé v kariéře, navíc ve svém rodném městě, v Plzni s hokejem začínal. „Byli tady všichni z rodiny i kamarádi, které jsem na chvíli mohl potkat po zápase. Trochu zvláštní zápas to pro mě byl,“ přiznal gólman.

Málo střel, kámen úrazu

Plzeň ve čtvrtém čtvrtfinále působila unavenějším dojmem, dopouštěla se častěji chyb v rozehrávce i nepovedených vyhození. A když za dvanáct minut nabrala dvougólové manko, čekala ji proti vítězi základní části hodně těžká lopota.

„Tak málo střel, to je kámen úrazu,“ posteskl si plzeňský útočník Miroslav Indrák nad produkcí Západočechů. „Liberec byl první na puku, prohrávali jsme osobní souboje, nevyužili jsme ani přesilovky, které se nám v neděli dařily,“ vyjmenoval plzeňské neduhy jeden z domácích trenérů Ladislav Čihák.

V přesilovkách vládli Tygři

Rozdíl byl i v disciplíně, Severočeši nepouštěli Plzeň k jejím smrtícím přesilovkám (vyloučení 9:4), naopak sami v početní převaze obstarali tři ze čtyř svých gólů. „Přesilovky jsou v play off jeden z nejdůležitějších článků,“ přikyvoval liberecký forvard Michal Bulíř.

Domácí fanoušky, kteří vulgárním skandováním připomínali libereckému kouči Pešánovi jeho výroky o filmování plzeňských hráčů, tak těšila aspoň vyhraná bitka Jana Schleisse proti Adamu Jánošíkovi. „Trochu mě mrzí lidi tady, kteří řvou až vulgárně. Jsem vděčný za naše fanoušky, jak se chovají, protože občas mi přijde, že tohle k hokeji nepatří,“ vadilo Bulířovi.

První domácí porážka od 15. února tak může být pro Indiány posledním zápasem sezóny v jejich aréně. O návrat série do Plzně zabojují ve středu v Liberci.

Reklama

Související témata: